Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Smittan minskar i regionen – men ökar i Uddevalla

Den senaste veckan har smittan minskat i flera Bohuslänska kommuner. Men i Uddevalla ökar antalet nya fall – och den brittiska virusvarianten tar över.

Totalt konstaterades 4 890 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen förra veckan – en minskning med ungefär 18 procent jämfört med veckan innan.

– Det är bra. Men man ska vara medveten om att nedgången är på en fortsatt hög nivå, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Veckan innan ökade nämligen smittan rejält i regionen. Den nuvarande minskningen innebär att smittspridningen ligger på ungefär samma nivå som under stora delar februari.

– Vi har parkerat på en hög nivå, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Iva-läkaren om pandemiåret: Corona skrämmer oss alla

Två kommuner sticker ut

I Bohusläningens bevakningsområde minskade förekomsten av nya fall flera kommuner. I Lysekil konstaterades 13 nya fall per 10 000 invånare – 14 färre än veckan innan. I Munkedal fanns 13 nya fall – en minskning med 5 fall jämfört med veckan innan och på Orust minskade antalet från 53 till 44 under samma period.

I Sotenäs hade 21 nya fall per 10 000 invånare jämfört med 29 fall veckan innan. I Tanum minskade antalet smittade från 27 till 16 per 10 000 invånare.

Men två kommuner sticker ut. I Färgelanda skedde en dubblering av antalet nya fall – från 12 till 24 per 10 000 invånare och i Uddevalla konstaterades 27 nya fall per 10 000 invånare den senaste veckan. Det går att jämföra med 22 veckan innan.

– Vi kan inte just nu säga att vi har någon specifikt utbrott som förklarar uppgången i Uddevalla, säger Thomas Wahlberg. Ökningen beror med största sannolikhet på en ökad smittspridningen i samhället, menar han.

Sydafrikanska virusvarianten förekommer

Ungefär 47 procent av de nya covid-fallen i Västra Götalandsregionen beräknas vara av den brittiska virusvarianten, under vecka 8. Förekomsten av den sydafrikanska mutationen är betydligt lägre – mellan tre och fyra procent i regionen. Förekomsten av de olika virusvarianterna beräknas genom stickprover. Siffran är därför osäker.

– Det kan vara både mer eller mindre än fyra procent, säger Thomas Wahlberg.

På tisdagen inledde Västra Götalandsregionen fas två av vaccineringen mot covid-19. Doserna i landet fördelas utifrån hur många äldre som är skrivna i respektive region. I storstadsregioner är befolkningen generellt sätt yngre, vilket gör att exempelvis Västra Götalandsregionen tilldelas en mindre andel doser. Detsamma gäller i respektive kommun och vårdcentral.

De allra äldsta – personer som är 85 år eller äldre kommer att kallas först, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. I Uddevalla planerar Dagson, Dalaberg och Herrestads vårdcentral för att kunna vaccinera redan denna veckan.

LÄS MER: Vad längtar du efter att göra när pandemin är över?

LÄS MER: Året med coronapandemin i bilder