Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskyddsläkaren: "En risk att information om corona inte nås ut"

Viktig information om coronaviruset och hur man skyddar sig riskerar att missas av personer som inte pratar svenska. Det ser man på Västra Götalandsregionen som startar en kampanj.

– Det är många som inte pratar svenska och många äldre tittar inte på svensk tv. Somalisk tv är dyrt så det kanske man inte gör heller, säger Kaysaar Caydiid som är ordförande för somaliska skandinaviska föreningen i Trollhättan.

Han berättar hur de gör sitt bästa i föreningen för att prata om viruset och att det är viktigt att tvätta händerna till exempel för att inte smittas eller smitta andra.

– Men det är inte bara somalier som inte kan läsa allt, det gäller alla nationaliteter, säger Kaysaar Caydiid.

Flera av de som smittats av coronaviruset i Stockholm och vårdats på sjukhus bor i Spånga och Kista. I bland annat SVT har svensksomaliska läkarföreningen larmat om att en del av de som dött på grund av viruset haft svensksomalisk bakgrund. Bristen på information som en möjlig orsak har diskuterats.

Nu går Stockholms stad ut med ännu mer information om hur man skyddar sig och på fler språk i de områdena. Det finns i dag information på många språk på myndigheternas hemsidor men det kan vara så att det inte räcker.

– Det finns en risk att informationen inte nås ut till alla grupper. Vi vet inte om den gjort det här, säger Eva Lindhusen Lindhé som är smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Det kan också vara så att personer med andra kulturella bakgrunder inte litar på myndigheter på grund av erfarenheter från andra länder och därför inte tar till sig information, säger smittskyddsläkaren.

Kampanjer för att nå ut startas

Att ett särskilt område skulle vara drabbat i området ser inte smittskyddet i Västra Götaland i nuläget men för att minska risken för att hamna i samma situation som den man har i Stockholm tar man nu ta till samma åtgärder som där.

– Nu drar vi igång en kampanj från regionen och den är redan på gång. Det handlar om att gå ut med ännu mer information på andra språk än svenska, säger Eva Lindhusen Lindhé och nämner bland annat särskilda filmer på andra språk och att man till exempel kommer att kontakta frivilliga organisationer för att de ska kunna hjälpa till.

Men vi vet ju redan att det är många i Sverige som inte pratar svenska, kunde man inte anat det här problemet innan?

– Jo det kunde man kanske anat men det här är fortfarande ett nytt virus och vi är precis i början av ett utbrott, svarar Eva Lindhusen Lindhé.

Även på andra håll startas nu kampanjer för att sprida information. Och bland annat västsvenske OS-stjärnan Mustafa Mohamed deltar i en film med information på somaliska genom kampanjen #tellcorona.

– Jag kan bara hoppas att det hjälper fler att ta till sig viktig samhällsinformation, säger Mustafa Mohamed.