Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittoläget fortsatt förvärras. Antalet bekräftade fall ökar för sjunde veckan i rad. Bild: Anders Ylander
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittoläget fortsatt förvärras. Antalet bekräftade fall ökar för sjunde veckan i rad. Bild: Anders Ylander

Smittspridningen av corona fortsätter öka i Västra Götaland

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland. Fler behöver ta ansvar för att vända trenden, menar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
– Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren, säger han.

Förra veckan upptäcktes 4 588 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en ökning jämfört med de 4 192 fall som rapporterades veckan innan, och för fjärde veckan i följd en ny rekordnotering.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, menar att utvecklingen fortsatt går åt fel håll.

– Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren. Det krävs att ännu fler avstår från att utsätta sig själv och andra för smitta innan smittspridningen kan börja minska, säger han i ett pressmeddelande.

Råd och restriktioner gäller

De skärpta lokala råden i Västra Götaland förlängdes i förra veckan till den 13 december. Efter lucia kommer det att införas särskilda nationella råd som gäller över julen.

– Vi har skärpta råd i Västra Götaland och jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi alla sluter upp bakom dem. Det är bara tillsammans som vi kan vända utvecklingen. Alla har ett ansvar och jag vill säga till alla där ute – dina val gör skillnad, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Pressat läge för NU-sjukvården

LÄS MER: Hundratusentals befaras långtidssjuka i covid-19

På tisdagen träder dessutom maxgränsen på åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i kraft. Den begränsningen är nationell.

Rekordnivåer på testningen

Provtagningskapaciteten för covid-19 har skalats upp under hösten, och enligt preliminära uppgifter genomfördes rekordmånga tester i regionen förra veckan – cirka 43 000.

Samtidigt har alla som velat provta sig inte kunnat göra det, då laboratorierna inte hunnit med att analysera proverna. Med ny upphandlad analyskapacitet är regionens förhoppning att snart kunna häva den begränsning som för tillfället gäller inom primärvården.

– Både vårdcentraler och laboratorier har gjort ett jättejobb med att skala upp provtagningen men under hösten har efterfrågan ökat så snabbt att vi slagit i taket. Med det nya samarbetet säkrar vi provtagningen på kort och lång sikt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Idrottshallar stänger och fritidsgårdar ställer om

LÄS MER: 45 bjuds in till avtackning på Vuxenutbildning – trots rekommendationer