Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regn och snö om vartannat under de närmaste dagarna i Bohuslän. Bild: Terje, Pedersen

Snö och regn om vartannat

Varma dagar och kalla nätter kommer att göra det besvärligt de närmaste dagarna i Bohuslän. En klass 1-varning är utfärdad mellan måndagseftermiddagen och midnatt. Därefter väntas en köldknäpp från Grönland.
– Nederbörden kommer troligen att falla som både snö, blötsnö och regn. Fryser den på längs kalla vägbanor kan vi få rena isgator, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

– Det är stora svängningar i temperaturerna så det kommer bli lite besvärligt vid kusten, säger Christoffer Hallberg, meteorolog på Foreca.

Det ligger rejält med snö på backen redan och mer väntas. Under måndagseftermiddagen fram till midnatt varnas det för väderleken då det beräknas komma mellan 5-10 centimeter snö. Det är även varning för kulning utfärdad med upp till 25 sekundmeter över hela västkusten.

– Den krispiga vintern kommer att försvinna. Det blir blötsnö som faller längst med kusten med inslag av regn, säger Christoffer Hallberg, meteorolog på Foreca.

Under måndagen ligger temperaturen och pendlar kring nollan men under natten kommer mildare luft in över Bohuslän.

– Där snö faller kommer det då att övergå till regn. Så när regnet faller på kalla vägar kan det bli besvärligt i trafiken, säger han.

Köldknäpp från Grönland

Under tisdagen ligger temperaturen mellan noll och upp till två plusgrader men under natten mot onsdag kommer en köldknäpp.

– Det kan det bli upp till 10 minusgrader. Så det är stora svängningar. Under onsdagen kommer ett nytt snöområde in som just nu ligger över Grönland med mer snö och regn. Även här kan det bli besvärligt på vägarna, säger han.

Till torsdagsmorgonen har vädret klarnat upp men redan till kvällen kommer ytterligare ett nytt snöområde in och snöfallet är tillbaka.

– Det brukar vara lite mildare luft när det kommer söderifrån så det ser ut att bli snöblandat regn även här. Men det är minusgrader under nattetid, säger Christoffer Hallberg.

Helgens massiva snöande över stora delar av Sverige fick stora konsekvenser. Nu har mer ett nytt snöoväder dragit in – den här gången över Västsverige.

Trafikverket arbetade redan innan måndagens nya snöfall intensivt med att röja järnvägsräls och vägar efter att både tåg- och flygavgångar försenats på grund av helgens snöväder.

Vid lunchtid på måndagen drog ett nytt snöväder in över Västkusten. SMHI har därför gått ut med nya klass 1-varningar för kraftiga snöfall i bland annat Göteborg, Halland, Sjuhärad och Bohuslän.

– Nederbörden kommer troligen att växla mellan snö, blötsnö och regn. Det kommer svänga lite fram och tillbaka. Under kvällen kommer det troligen att övergå i mer regn, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Varnar för extremhalka

– Lite längre i landet kan det nog komma upp mot en decimeter.

När det gäller eventuellt problem i trafiken, befarar Christoffer Hallgren att det kan bli extremt halt på vägarna.

– Som det ser ut nu tror jag snön och regnet kommer att ställa till det ungefär lika mycket. Dels att det kan bli mycket snömodd och sliriga vägar, men det finns också risk att nederbörden fryser på kalla vägbanor och då kan vi få rena isgator, säger han.

Även hårda vindar kan ställa till det.

– Förutom blötsnön kommer vindarna att tillta, det kommer att bli hårda vindar, säger Christoffer Hallgren.

Larmen strömmar in till SOS

Klockan 15.00 började larmen att strömma in till SOS om trafikolyckor. I Stenungsund har flera larm kommit in om olyckor längs väg 649 som går parallellt med E6. I en av olyckorna fick en bil sladd och krockade därefter med en annan personbil. Bara några hundra meter bort var i stort sett samtidigt två personbilar och en lastbil inblandade i en annan olycka längs samma väg.

– Jag har inga uppgifter om några allvarliga personskador när det gäller någon av olyckorna, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Vid en korsning till Lyckornamotet vid E6 i Ljungskile larmades också om en krock mellan flera bilar. Räddningstjänst var snabbt på plats. Ingen personer ska ha kommit till allvarlig skada.

Vid 16.30-tiden kom larm om en singelolycka längs väg 900 i Tanums kommun. Det finns i nuläget inga rapporter om skadeläget.

Måndagens väder kommer att hålla i sig till tisdagsmorgonen, då kallar luft väntas tillbaka över Västsverige. Natten till onsdag kommer temperaturen att sjunka till fem till sex minusgrader. Och på torsdag kommer det in mer snö, som senare kommer att övergå till regn.

Dröjer sig kvar

Snöovädret som lamslog delar av landet under helgen dröjer sig fortfarande kvar i de nordliga delarna av landet, men det har avtagit i styrka.

– Det håller successivt på att dra bort, men det går ganska långsamt, säger SMHI-meteorologen Lovisa Andersson.