Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/26

Snökanon i Bohuslän – flera olyckor

En snökanon från Vänern drabbade Bohuslän på tisdagen. Ovädret orsakade flera olyckor i trafiken. – Jag tycker man ska överväga om man ska ge sig ut på vägarna, säger meteorologen Ingrid Eronn.

En snökanon från Vänern drabbade Bohuslän under tisdagsmorgonen.

Meteorologen Ingrid Eronn på vädertjänsten Foreca går så långt att hon kallar snökanonen för "tjusig". 

– Det vi ser på satellitbilden är flera stiliga snökanoner. Det är när kall luft drar in över öppet vatten. Vattnet är ju inte varmt men varmare än luften och då bildas snöbyar. Det ser ut som en kanon som vräker ut snö, sa meteorologen på tisdagsförmiddagen. 

– Så länge vindriktningen är gynnsam ser det ut som det här vädret håller i sig och just nu ser det ut som snöbyarna kan drabba Bohuslän de närmsta dagarna som kommer, säger Ingrid Eronn på Foreca.

Men det räcker att vinden vrider något för att det ska sluta snöa och det kan vara svårt att förutse. Vid lunchtid på tisdagen konstaterade meteorologen att vinden vridit. 

– Snöovädret ser ut att ha nått sin kulmen, säger Ingrid Eronn vid 13-tiden. 

Klass 1-varning

På tisdagsförmiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning. Den gällde bland annat för Västra Götalands län. 

På SMHI:s hemsida skrev myndigheten att det fanns stråk med snöbyar sydväst om Vänern som kunde bli kraftiga och ge stora snömängder. 

– Jag tycker man ska överväga om man ska ge sig ut. Man måste titta ut genom fönstret och göra en bedömning men kan man tycker jag man inte ska ge sig ut på vägarna, säger Ingrid Eronn.

Temperaturen höll sig under tisdagen på mellan fem och tio minusgrader. Och det kalla vädret ser ut att hålla i sig resten av veckan enligt Foreca. 

Sent på tisdagseftermiddagen gick SMHI ut med varningar för nedisning och kuling i Skagerack, Bälten, Kattegatt, över Vänern samt i Östersjön upp till Åland. I Ålands hav samt i norra och södra Bottenhavet varnas för nedisning.

Bohusläningen hade direktrapportering om vädret efter snökanonens framfart. Det rapporterades mängder med olyckor. Bland annat en masskrock. Läs liveflödet här i efterhand för att få all information som Bohusläningen rapporterade om.