Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Solen väntas kika fram under helgen, och det finns även viss chans till snö. Bild: Hasse Holmberg / TT
Solen väntas kika fram under helgen, och det finns även viss chans till snö. Bild: Hasse Holmberg / TT

Sol väntas i slutet av mörka november

Mörka november går mot sitt slut. Med hittills endast 17,9 soltimmar i Bohuslän under hela månaden gick november 2019 mot lägsta siffran som registrerats. Men kanske kommer räddningen under månadens allra sista helg.

17,9 soltimmar. Det har registrerats av SMHI:s väderstation vid Nordkoster under hela november. Det är nästan sju timmar färre än den lägsta noteringen sedan väderstationen började registrera soltimmar 2008.

– Normalt sett ligger vi på 66 soltimmar och förra året hade vi 49. Men startåret är ju 2008, så det är inte ett särskilt gammalt rekord, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Till en början lovar veckan inte särskilt gott. Fram till torsdag kommer det att vara mulet och en hel del regn över Bohuslän.

– Sedan från torsdag och framåt kommer det lite kallare luft som sveper ner, och till helgen ser det ut som att det blir torrt och soligt väder. Utmed kustbandet blir det någon enstaka plusgrad, annars kan man räkna med minusgrader, säger Staerk.

– Soltimmarna kommer nog att fyllas på under lördagsdygnet, fortsätter Staerk och syftar till novembers allra sista dag.

Kan även komma snö

Förutom sol, klarare väder och några minusgrader finns det också en chans, eller risk, för snöfall under natten mellan torsdag och fredag.

– Det är väl främst lite norrut, över Dalsland, som det kan komma några centimeter. Det är lite osäkert hur snabbt kalluften förs ner innan det drar bort. Men de centimeterna kan komma att ligga kvar över helgen i och med att det lägger sig och det blir temperaturer runt noll, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.