Solklar vinnare i test av sill

Ska du servera inlagd sill i påsk? Burken från Alax tog hem en överlägsen seger när konsumentpanelen testade åtta sorter.

ANNONS
|

Påsken nalkas och inlagd sill har då en självklar plats på buffébordet som dukas fram. I alla fall verkar det fortfarande så när testpanelen diskuterar saken.

Hyfsat överens är panelmedlemmarna också om vilka tillbehör sillen kräver: kokt potatis (gärna färsk), gräddfil, gräslök, ett rustikt knäckebröd och en god ost.

En och annan påpekar dock att den klassiska inläggningen kan vara på väg att konkurreras ut av andra, mer eller mindre, fantasifulla och krämiga varianter med smak av exempelvis curry, svarta vinbär, vitlök, lime och wasabi.

–Visst kan det vara trevligt och kul med nya smaker, men den inlagda är godast och ett absolut måste till påsk. Det är balansen mellan ättika och vatten, salt och sött, lök och kryddor som är viktigast, säger Jasvir Bola.

ANNONS

Under kvällens test var det också den klassiska inläggningen, utan några som helst konstigheter, som skulle bedömas.

Att provsmaka åtta sorters sill var inte det lättaste. Panelmedlemmarna luktade, petade, skar och tuggade. Funderade och noterade i protokollen. För att sillarnas smak inte skulle gå i varandra drack de också en hel del vatten och knaprade av det hårda brödet.

När testet var över och resultatet sammanställt stod Inlagd sill från Klädesholmen i Bohuslän, producerad av Alax, som segrare med fem fyrar. Ingen av de konkurrerande sillarna lyckades nå upp till fyra fyrar, så det var en ohotad seger.

HELA TESTET HITTAR DU SOM NEDLADDNINGSBAR FIL HÄR eller HÄR INTILL

Ann Helen Andersson var en av dem som gav sorten högsta betyg och motiverade det bland annat så här:

–Den är jättegod, har aptitligt utseende, bra tuggmotstånd och fin färg.

Näst bäst med tre fyrar blev Icas inlagda sill som bland annat fick beröm för sin ”fasta konsistens” och ”fina färg”.

–Ett säkert kort, konstaterade Johan Carlsson.

Eldorados och Klädesholmens inläggningar kom inte långt efter.

Klassiska Abbas inlagda sill, fick sammanlagda omdömet ”godkänt” tillsammans med sillen från Admiral och Coop.

Fiskbitarna i burken från Garant fick underkänt, vilket en klar majoritet av panelmedlemmarna var överens om.

ANNONS

–Konsistensen är lös och slemmig och det drar ner hela upplevelsen, förklarade Marie Lagerdahl.

Åtta sorters sill. Tittar man på hyllorna i livsmedelsbutikerna tycks det inte längre finnas några gränser för vad sill kan smaksättas med. Men den klassiska inlagda sillen hör fortfarande påsken till. I alla fall om man får tro GP:s konsumentpanel, som testat åtta sorter. En timma före servering lades sillbitarna upp på numrerade tallrikar. När resultatet var klart stod sillen från företaget Alax som en solklar vinnare.

Åtta olika sorters inlagd sill i bit köptes in och förvarades i kyl tills en timma före servering. Sillbitarna lades upp på numrerade tallrikar och panelen visste inte vilken sort som var vilken. Hälften av panelen började med sorterna 1–4, hälften med 5–8.

Till sillen serverades vatten, knäckebröd och bordssmör.

Kommentarerna är hämtade från testdeltagarnas protokoll.

Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

Det är inte helt lätt att räkna ut jämförpriser på inlagd sill.

Jämförpriser räknas nämligen inte på nettovikten, utan på sillvikt eller avrunnen vikt (då ingår avrunna morötter, lök, kryddor och så vidare).

Eftersom vissa tillverkare redovisar nettovikt och sillvikt medan andra anger nettovikt och avrunnen vikt, är det svårt att jämföra priser.

ANNONS