Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommaren är redan här – men kallare väder väntas till helgen

Att det varit en solig långhelg har nog ingen kunnat undgå och i måndags kom sommaren till Bohuslän. Solen ser ut att stanna kvar ett tag till, men mot slutet av veckan blir det kallare.

För den som inte gläds åt att långhelgen är över kanske kan glädjas lite åt att kunna sitta ute i solen och äta lunch i början på arbetsveckan.

– Det ser ut som att det här varma och soliga vädret kommer ligga kvar här. Det kanske till och med kan bli lite varmare, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Med temperaturer på upp emot tjugo grader kanske tunnare kläder är att föredra men vädret kan ta en vändning i mitten på veckan.

– Det är lite osäkrare mot mitten och slutet av veckan. Då kommer det här högtrycket att försvagas lite. Det blir lite mer moln och risk för lite regnskurar, säger Per Holmberg.

"En lång period av sol och värme"

Trots risk för regn berättar Per Holmberg att solens strålar ändå kan lysa igenom och att det stundtals kan bli varmare temperaturer även under andra halvan av veckan. Men att det skulle nås upp till något värmerekord i april tror han dock inte.

– Det kan bli sol mellan det mulna vädret också och chans till varmt väder. Det har ju varit en lång period av sol och värme nu men skulle vi slå något värmerekord i april behöver det bli över 28 grader. Vi är ändå långt där ifrån, säger han.

Meteorologisk sommar

Medeltemperaturen för april så här långt ligger dock några grader över den normala medeltemperaturen för månaden. Och den ihållande värmen innebär att den meteorologiska sommaren har kommit till Bohuslän. För det krävs en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader fem dagar i streck, vilket det var från i torsdags till i måndags.

– Det har ju känts som sommar också så definitionen kanske stämmer, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Och har väl sommaren kommit går man inte tillbaka till tidigare årstider, även om det blir kallare redan till helgen. Då ser det ut att bli mellan 9 och 13 grader på lördag och mellan 13 och 18 grader på söndag.

Den meteorologiska våren inföll redan omkring den 15 februari. Då kom en värmeknäpp som innebar en dygnsmedeltemperatur på över noll grader sju dagar i följd.