Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Temperaturen i havet har sjunkit sedan den här bilden togs i somras, men i luften kan det nu bli över 20 grader igen. Bild: Frida Bergkvist
Temperaturen i havet har sjunkit sedan den här bilden togs i somras, men i luften kan det nu bli över 20 grader igen. Bild: Frida Bergkvist

Sommaren gör gästspel – men det är vinter i norr

Efter en höstlik vecka med kalla morgnar, kommer varmare luft in över Västra Götaland från fredag. Helgen kommer att ge oss mer sommarlika temperaturer.
Samtidigt råder det både sommar, höst och vinter i Sverige just nu – samtidigt.

Den senaste tiden i Västsverige har varit kylig, med nätter och morgnar som legat på så låga temperaturer neråt sex grader, ännu längre in i landet. Det har fått många att plocka fram både mössa och vantar redan. Men lagom till helgen väntas vädret att bjuda på mer sommarlika temperaturer.

Fredagsnatten och morgonen var kylig med temperaturer på mellan sex till åtta grader, lokalt var det nere i två till tre grader, men under dagen blir det nu allt varmare.

– Varmare luft kommer in redan under fredagen, under lördagen ser det ut att bli drygt 20 grader i Västra Götaland. Lite svalare vid kusten, säger Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Runt kusten hamnar temperaturen på runt 18 grader. Även söndagen blir varm med 18 till 19 grader.

Varm helg

Helgens nätter och morgnar blir också varmare än tidigare i veckan, nu blir det runt tio grader på morgonen och vid klockan 20 kommer temperaturen att ligga på mellan 11 och 14 grader.

Början av nästa vecka blir rätt solig och hyfsat varm, runt 15 grader. Men sen tar det slut, från mitten av veckan kommer det bli ostadigt väder och flera områden med regn drar in.

– Det blir inte superkallt, utan normala temperaturer. Vid regn blir det tio grader, om solen tittar fram kan det bli 16-17 grader, säger Per Holmberg.

Per Holmberg är meteorolog på vädertjänsten Foreca. Bild: Foreca
Per Holmberg är meteorolog på vädertjänsten Foreca. Bild: Foreca

Att det kommer in en varmare period i september och oktober är normalt, enligt Holmberg. Något som inte varit lika normalt är det kyliga vädret vi haft de senaste dagarna, det har varit kallare än normalt.

Hösten låter vänta på sig

Skjuter dessa varma temperaturer på höstens ankomst?

– Ja, det kommer de att göra. Det har varit två dagar med medeltemperaturer under tio grader nu, och med kommande natt kan det bli tre, men måste vara fem dygn på raken med temperaturer under tio grader i medeltemperatur för att det ska räknas som höst.

Normalt startar hösten mellan 20 september och 10 oktober i Västra Götaland. I Göteborg kommer hösten oftast mellan 5 och 10 oktober.

Tre årstider i landet just nu

Men samtidigt som det råder sommartemperaturer i södra Sverige och hösten gjort intåg i dett mellersta skiktet kom under torsdagskvällen den första vintern till Sverige enligt SVT.

Det är Tarfala i nordvästra Norrland, öster om Kebnekaise som har fått vinter, enligt den meteorologiska definitionen. Det ska då vara under noll grader som medeltemperatur fem dygn på raken. Och på flera ställen har det redan snöat, bland annat i Värmland.

– Det är spännande, nu har vi tre årstider samtidigt. Det är sommar i söder, höst i stora delar av Norrland och nu vinter i nordväst, säger meteorolog Pererik Åberg till SVT.