Sommarvikariens vilda färd kastade gäster överbord

ANNONS
|

Nu har den 22-årige sommarvikarien åtalats för vårdslöshet i sjötrafik, vållande till kroppsskada och brott mot lagen om fartygssäkerhet.

Ett par i 50-årsåldern och deras barn i 20-årsåldern med partners skulle fira en av ungdomarnas födelsedag.

Sällskapet hade hyrt två vattenskotrar hos en firma i Stenungsund men en av skotrarna hade gått sönder. Ägaren till firman hade då erbjudit dem att hyra en skoter den dubbla tiden.

"Lös uppgiften"

Ägaren var denna dag i juli 2015 inte på plats och när den ensamjobbande sommarvikarien ringde honom för att fråga hur han skulle göra, blev svaret "lös uppgiften", berättar han i polisförhör.

Lösningen blev att två av ungdomarna åkte iväg på vattenskotern. För resten av sällskapet tog vikarien ut den 3,7 ton tunga rib-båten med två 300 hästkrafters motorer. Hans tanke var att gruppen snabbare skulle kunna byta till vattenskotern, samtidigt som han kunde övervaka dem från följebåten.

ANNONS

Turen gick till en början bra men när rib-båten kommit en bit från kaj drog den unge föraren kraftigt på gasen samtidigt som han svängde. Den 50-åriga kvinnan berättar för polisen:…

– Jag blev precis livrädd och tänkte att det här går åt helvete. Jag kände hur jag kastades både uppåt och i sidled. Sedan kände jag bara smärta och låg plötsligt under vatten. Jag fick panik och när jag kom upp till ytan såg jag min man en bit bort med blod runt munnen.

Har fått långvariga men

Alla som kastades i vattnet blev blåslagna och chockade. Värst gick det för kvinnan som ännu ett och ett halvt år efter olyckan har smärtor i ben och arm.

Sommarvikarien säger sig inte känna till att det krävs särskild utbildning för att ha rätt att köra rib-båtar. Han förklarar sin manöver med att båten körts på det sättet när han vid tidigare tillfällen varit med ombord som navigatör. Han hade också flera gånger åkt och bunkrat själv och en gång fått i uppdrag att ensam köra båten från Rönnäng på Tjörn.

Ägaren till båtfirman, som inte är åtalad, medger att sommarvikarien fått köra och tanka en liknande rib-båt men att det absolut inte varit meningen att han skulle köra gäster.

ANNONS
ANNONS