Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Borttappad hummertina som dragits upp ur havet. Bild: Lars Molander
Borttappad hummertina som dragits upp ur havet. Bild: Lars Molander

Spanar efter spökfiskeredskap med drönare

Nu råder det redskapsförbud inför hummerpremiären längs kusten. I samband med det passar länsstyrelsen på att spana efter spökfiskeredskap med hjälp av undervattensdrönare.

Från och med måndag den här veckan råder det redskapsförbud längs Bohuskusten. Det gäller fram till hummerpremiären den 23 september klockan 07.00. Det innebär att inga fiskeredskap får vara i sjön – förutom sillgarn, makrillgarn och tinor för fiske efter havskräfta på mer än 30 meters djup.

Under årets redskapsförbud kommer länsstyrelsen att passa på att leta efter förlorade fiskeredskap, så kallade spökfiskeredskap, med hjälp av undervattensdrönare.

– Borttappade fiskeredskap är ett stort miljöproblem. De finns kvar i havet och fångar fisk och skaldjur som sedan bara står och ruttnar, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Undervattensdrönare är en ny metod för länsstyrelsen att leta efter spökfiskeredskap.

– Tidigare har undervattensdrönare främst använts i forskningssammanhang. Det ska bli intressant att se hur vi kan använda dem i detta sammanhang, säger David Solstorm.