Ann Thurin-Kjellberg vill se ökade resurser för att komma åt de långa väntetiderna.
Ann Thurin-Kjellberg vill se ökade resurser för att komma åt de långa väntetiderna. Bild: Jonas Lindstedt/Petter Trens

Spermabrist i regionen – långa köer för insemination

Det råder brist på spermadonatorer i Västra Götaland. Kötiden för insemination och IVF har vuxit till de längsta i landet, det rapporterar P4 Skaraborg.
– Vi behöver få in mer donatorer. Vi behöver fylla på spermabankerna, säger överläkare Ann Thurin-Kjellberg till kanalen.

ANNONS

Väntetiderna till insemination och IVF har vuxit sig rejält långa i Västra Götalandsregionen de senaste åren. Det rapporterar P4 Skaraborg.

– Vi behöver få in mer donatorer. Vi behöver fylla på spermabankerna. Vi behöver också ha pengar till alla de utredande moment som det är frågan om. Både på donatorerna och mottagarna, säger Ann Thurin-Kjellberg som är överläkare på reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset till kanalen.

Både lesbiska och heterosexuella par tillhör de som drabbas av bristen på spermadonatorer. En annan grupp är ensamstående kvinnor som sedan 2016 har rätt till assisterad befruktning. Efter den lagändringen har efterfrågan på donerad sperma närmast fördubblats.

ANNONS

Ann Thurin-Kjellberg efterlyser mer resurser i regionen.

– Problemet i landet – vi har absolut längst väntetider i hela Sverige – har att göra med att man har beslutat att vi ska erbjuda vården men man har inte gett oss en enda krona extra för att göra det.

Fyra års väntetid

Tidigare i år skrev GP om att omkring 600 patienter står i kö för insemination i regionen. Väntetiden ligger på drygt på fyra år. Förutsättningarna ser dock olika ut på de olika platser i landet där man kan donera sperma. I Stockholm, Malmö och Lund är tillgången stabil, medan det i Uppsala, Umeå och framför allt Göteborg är desto svårare.

Ann Thurin-Kjellberg har tidigare lyft fram vikten av att nå ut med information till fler presumtiva donatorer. Att män i Västra Götaland skulle vara mindre benägna att donera sperma ses inte som troligt.

– Vi behöver nå ut till lämpliga grupperingar. Jag tror att det finns hyggliga killar därute som skulle kunna tänka sig att hjälpa till om det visste om att problemet fanns och hur man ska bära sig åt. En donator är färskvara. Den som får en tid om ett halvår har ju tröttnat för länge sedan.

ANNONS

Tidigare har GP berättar om hur en del patienter börjat söka sig till andra regioner med anledning av de långa köerna. I Malmö kommer 20 procent av kvinnorna som genomför insemination från VG-regionen. Ett annat alternativ är att vända sig till privata alternativ.

I den bästa av världar hade Ann Thurin-Kjellberg önskat sig en kötid på 3-6 månader.

– Då har man hunnit fundera lite innan behandlingen. Det är inte som att bli gravid hemma själv, utan det är ett lite större steg.

För att donera sperma krävs att du:

• Inte har några kända ärftliga sjukdomar

• Har sädesceller som uppfyller kraven för nedfrysning

• Är mellan 23 och 45 år

Bestämmer man sig för att bli donator behöver man lämna spermieprov cirka en gång i veckan vid 8-10 tillfällen.

Man måste förpliktiga sig att lämna blodprov för en rad infektioner sex månader efter det sista spermieprovet.

En symbolisk ekonomisk ersättning utgår.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

ANNONS