Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den extrema torkan gör nu att Länsstyrelsen går upp i stabsläge. Bild: Erik Simander/TT

Stabsläge för länsstyrelsen på grund av torkan

Länsstyrelsen i Västra Götaland gick under måndagsförmiddagen upp i stabsläge, på grund av konsekvenserna av den långvariga torkan. Ett första möte pågår under måndagsförmiddagen.

Landshövding Anders Danielsson har kallat till ett första möte efter att länsstyrelsen beslutat om att prioritera om och kanalisera resurserna och dessutom gå upp i stabsläge på grund av torkan.

I praktiken innebär det att en del av personalen lägger undan arbetsuppgifter och bara jobbar med frågor relaterade till torkan.

– Vi samlar kompetensen. I första hand beredskapsenheten inom länsstyrelsen men också personal från lantbruksenheten, naturvårdsenheten, vattenenheten och HR, säger Eja Suhonen, säkerhetskonsulent på länsstyrelsen Västra Götaland till Lantbrukets affärstidning ATL som var först med nyheten.

Gruppen ska träffas träffas dagligen, informera varandra och skapa en gemensam lägesbild. Det första mötet pågår under måndagsförmiddagen fram till lunchtid.

– Vi utgår från den gemensamma lägesbilden och ser vilka frågor som ska prioriteras och vilka insatser som måste göras och om det behövs ledningsbeslut eller till och med regeringsbeslut, säger Eja Suhonen till ATL.

De fokusområden som är prioriterade i dagsläget är djurfoder, yt- och grundvatten men också kommunalt dricksvatten, den ökade brandrisken samt värmeböljans påverkan på riskgrupper.

En prioritet just nu är att skicka personal för att hjälpa till i de län där det brinner.

– Jag är på väg till Ljusdal just nu men kan bekräfta att det råder sett stabsläge, säger Jan Mogol, pressansvarig på länsstyrelsen Västra Götaland till TTELA på måndagsförmiddagen.