Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ekonomin går som på räls. Men frågan är om det går så bra i framtiden. Företagen är nu mer osäkra än tidigare. Västsvenska handelskammaren vill att politikerna satsar på Bohusbanan. Bild: Lasse Edwartz

Stark konjunktur men ändå osäkerhet om framtiden

Näringslivet i Västsverige går fortfarande bra. Men företagen är osäkra på hur det blir i framtiden.

Företagarna i Västsverige och Fyrbodal kan glädja sig åt fortsatt goda konjunkturer. Västsverige är landets ekonomiska motor just nu. Sveriges två största företag, Volvo Car och AB Volvo, gör rekordvinster. Volymerna i Göteborgs hamn ökar. Läget är positivt i alla branscher menar Västsvenska handelskammaren.

Men handelskammarens återkommande undersökning visar att företagen inte är säkra på att det kommer att gå så bra i framtiden.

– Inga siffror går neråt. Tvärtom har vi tillväxt i näringslivet. Ändå tror inte lika många som tidigare att de goda tiderna kommer att hålla i sig det närmaste året, säger Douglas Torén, analytiker på Västsvenska handelskammaren.

"Man tänker att det inte kan gå så här bra hur länge som helst"

Osäkerheten kan bero på det politiska läget, både här hemma i Sverige och i omvärlden, till exempel Storbritanniens utträde ur EU, gissar handelskammaren. Men den ihållande högkonjunkturen kan också vara en anledning i sig. De flesta väntar sig nämligen att ekonomin går både upp och ner.

– Man tänker att det inte kan gå så här bra hur länge som helst, resonerar Douglas Torén.

Den starka ekonomin skapar också problem. Efter många år av tillväxt skriker nu företagen efter kompetens.

– Samtidigt som vi har en stor utmaning med att få in nyanlända på arbetsmarknaden, säger Bjarne Pettersson, Västsvenska handelskammarens vd, i ett pressmeddelande.

Bättre pendlingsmöjligheter kan underlätta

På lång sikt måste kompetenshöjningen säkras. Ett sätt att underlätta rekryteringar är bättre möjligheter till pendling. Handelskammaren vill därför ha större satsningar på kollektivtrafiken, inte minst på Bohusbanan.

– En av våra uppgifter är ju att påverka politikerna, förklarar Douglas Torén.

En utbyggd Bohusbana skulle vara en ovanligt lönsam infrastruktursatsning, menar handelskammaren, inte bara för kommunerna längs banan utan för hela regionen.

Bostadsbristen är också ett stort problem som behöver lösas.

Det finns några moln på en i övrigt solig konjunkturhimmel.