Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Stor ökning av corona-fall i Uddevalla och Munkedal

På torsdagsförmiddagen vårdas nästan 100 patienter med covid-19 inom NU-sjukvården. Samtidigt visar statistiken på en rejäl ökning av fall i både Uddevalla och Munkedal.

ANNONS
|

NU-sjukvården fortsätter att redovisa mörka siffror i kampen mot covid-19- På torsdagen nåddes ytterligare en toppnotering i antal inlagda patienter med viruset, totalt 96 personer.

Det är 50 procent fler än under den största toppen i våras.

Trots det är NU-sjukvårdens intensivavdelning relativt lugn. Fem corona-patienter vårdas på iva, vilket är en tredjedel av rekordantalet på 15 personer från i maj.

LÄS MER:Så är coronaläget i NU-sjukvården idag 17/12

Ökar stort i Uddevalla och Munkedal

Samtidigt visar färska siffror från regionen att viruset sprider sig snabbt på västkusten. Under förra veckan konstaterades drygt 250 nya fall i Uddevalla och 45 i Munkedal.

I Tanum var det 39 nya fall medan det var 28 i Lysekil och 13 i Sotenäs.

ANNONS

– Vi ser en ordentlig ökning i regionen, främst i de större städerna – Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Har vi en stor smittspridning, ökar risken att fler smittas. Nu måste vi få ner smittspridningen och bryta smittkedjorna, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Det att var och en steppar upp och försöker förstå allvaret i det här.

På torsdagen gick VG-regionen upp i förstärkningsläge på grund av det allvarliga läget.

– Det är nu en väldigt stor belastning på VGR som helhet. Genom förstärkningsläget kan vi än mer effektivt koordinera våra beslut och ännu tydligare och snabbare prioritera, för att säkra tillgängligheten till hälso- och sjukvården och uthålligheten i bemanningen, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör.

LÄS MER:Coronakrisen: VGR går upp i förstärkningsläge

ANNONS