Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övning. Så här såg det ut vid en katastrofövning på Öresundsbron för några år sedan. På måndagen övas det stort på Landvetter flygplats.  Bild: Andreas Hillergren
Övning. Så här såg det ut vid en katastrofövning på Öresundsbron för några år sedan. På måndagen övas det stort på Landvetter flygplats. Bild: Andreas Hillergren

Stor katastrofövning på Landvetter – många utryckningsfordon på plats

En stor katastrofövning genomförs under måndagen på Landvetter flygplats.
– Det kommer att vara många utryckningsfordon i området, men våra resenärer behöver inte oroa sig, det är som sagt en övning, säger Anna Ströwall, flygplatsdirektör.

Ett omfattande haveri har inträffat på Göteborg Landvetter Airport, det är scenariot för katastrofövningen som tar plats under måndagen.

Fygplatsdirektören Anna Strömwall kommer att ha en viktig roll i det som benämns som en fullskaleövning där flera myndigheter är inblandade.

– Därför vet jag inte så mycket. Jag kommer att få ett sms om att något mycket allvarligt har hänt och ska enligt våra ruiner snabbt bege mig till vårt krisledningsrum för att får mer detaljer och därifrån leda arbetet utifrån vårt perspektiv i samverkan med olika aktörer, säger Anna Strömwall.

Anna Strömwall, flyplatsdirekör vid Göteborg Landvetter Airport. Bild: Swedavia
Anna Strömwall, flyplatsdirekör vid Göteborg Landvetter Airport. Bild: Swedavia

Hon fortsätter:

– Sådana här stora övningar med samarbete mellan olika myndigheter har vi vartannat år. Det är min första, så lite pirrigt är det allt. Däremot har vi ju ofta flera mindre övningar på flygplatsen för vår organisation, säger hon.

Förutom Swedavia deltar polisen, Västra Götalandsregionen, SOS Alarm, Luftfartsverket, Sjöräddningen, flygbolag, Härryda kommun och räddningstjänsten i katastrofövningen.

– Vi kommer att vara på plats med insatsledare, insatschef och en räddningsenhet. Även kollegorna från räddningstjänsten i Södra Älvsborg deltar och har två enheter på plats, säger Christer Dyrfelt vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Eftersom det kommer att vara ett stort pådrag på och kring Landvetter under måndagen är ledningen noga med att på olika sätt informera resenärerna om övningen.

– Många kommer säkert att undra över alla utryckningsfordon – därför är vi noga med att informera om vad som pågår, säger Anna Strömwall.