Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Stor knarkliga sprängd

Hundratals kilo cannabis odlades i sju hus i Sverige och ett i Danmark. Odlingarna bidrog till att hålla igång skjutningarna på Göteborgs gator - flera kriminella gäng var köpare av marijuanan.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om cannabisodlingen som pågick i en gammal skolbyggnad utanför Lysekil. Den odlingen var bara en del i en omfattande verksamhet, som tros ha kopplingar till organiserad brottslighet i Göteborg.
Odlarligan är troligen den största som sprängts i Sverige, skriver GP. Enligt åklagarens försiktiga uppskattning har det i varje hus gått att få ut 30 kilo torkad marijuana per odlingscykel. Och varje ställe har kunnat ge tre skördar per år.

- Vi kommer inte att fokusera så mycket på antalet kilo. Det viktiga är att vi kan visa att det rört sig om industriell odling, av många hundra kilo, säger kammaråklagare Håkan Larsson inför det kommande åtalet mot 11 medlemmar av ligan.

Försäljningen har "gått rätt in i gängen" i Göteborg, uppger åklagaren.

- Cannabisen har gått till i princip samtliga gäng, säger Håkan Larsson.

En av de utpekade ligaledarna är en 41-årig man bosatt i Hammarkullen.

Han greps tillsammans med 26 andra män och en kvinna på morgonen den 2 december 2014. Då slog Göteborgspoliser med piketstyrkor till mot odlingshusen i Bohuslän, Halland och Skåne. Samtidigt säkrade dansk polis ett hus i Naestved på Själland.

Men dessförinnan hade 41-åringen blivit fotograferad, filmad och avlyssnad.

Ett av tillfällena var en förmiddag i början av oktober förra året. Då satt han på en bänk inne på gården vid Mariebergsgatan-Hellstedtsgatan i Majorna. Bredvid sig hade han en 24-årig man, av länskriminalen betraktad som ledande i det kriminella nätverket i Majorna.

De båda männen träffades flera gånger under oktober och hade tät telefonkontakt. En eftermiddag ses de än en gång vid bänken. Därefter åker ligaledaren hem, men återvänder till Majorna strax efter halv nio på kvällen och träffar på nytt 24-åringen. 20 minuter senare grips denne på Mariebergsgatan. Han har då tagit emot sex kilo marijuana. För detta döms han till fängelse i två år och två månader.

Under samma period som 41-åringen har täta kontakter i Majorna, finns misstankar om att han är intensivt sysselsatt med att få igång ligans cannabisodling i det gamla skolhuset i Bohuslän.

Vid ett tillfälle träffar han fyra män vid Statoil i Hjällbo. Polisen skuggar dem upp till det gamla skolhuset och kan under de närmaste dagarna se hur fläktar, verktyg, kartonger, jordsäckar, brädor, dunkar och en massa annan utrustning lastas ur en mindre lastbil och bärs in i huset.

Inom en vecka har stora installationer gjorts i skolhuset. Väggar har sågats upp, tjocka elkablar för värmelampor och fläktar har dragits genom golven och strömmen har kopplats förbi mätaren för att dölja den mycket stora elförbrukningen.

Läs också: Så organiserades odlarligan

På övervåningen har gymnastiksalens gamla ribbstolar rivits ned och sågats sönder. När husets ägare får reda på vad som hänt höll han på att få en hjärtinfarkt, säger han till polisen. Husägaren bodde sedan ett par år i Norge och hade hyrt ut huset till en avlägsen släkting. Denne hade sagt att han skulle vidareförmedla det till en polsk hantverkare med familj. Men i stället släpptes odlarligan in. Trots detta är misstankarna mot mannen nedlagda; åklagaren har inte kunnat styrka brottsligt uppsåt.

När all utrustning var på plats levererades cannabisplantorna som då var fingerstora. Vid polisens tillslag i december fanns det 570 plantor på god tillväxt i huset. Om de fått fortsätta att frodas och skötts lika väl som plantorna i ligans mönsterodling i Strövelstorp söder om Ängelholm, hade 80 kilo torkad marijuana kunnat skördas i Skarstad.

Om plantorna däremot gett som genomsnittet vid de senaste årens upptäckta odlingar i Sverige hade mängden stannat vid 32 kilo.