Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor minskning av antalet coronapatienter inom NU-sjukvården senaste veckan

Trycket på sjukvården i Västra Götaland fortsätter minska. Inom NU-sjukvården är det lägst antal inlagda coronapatienter sedan i november efter att antalet nästan halverats senaste veckan.

Förra veckan upptäcktes 5 316 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det motsvarar en minskning med tre procent mot veckan innan. Utvecklingen som då började synas fick Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, att vara hoppfull.

– Väldigt mycket talar för att vi är på väg in i en nedgång, sade han till GP i torsdags.

Tydlig nedgång av covid-19-patienter

Ser man till de svårt sjuka personerna, i behov av inneliggande sjukhusvård för covid-19, är nedgången redan här. På tisdagsförmiddagen vårdas 284 covid-19-patienter på regionens sjukhus, vilket är den lägsta noteringen sedan 5 mars.

Nedgången för sjukvården totalt sett har varit stadig i snart två veckor, men inom intensivvården syns ännu inte samma utveckling. Där vårdas 68 covid-19-patienter på tisdagen.

Lägsta siffran sedan november

Det är fortsatt långt ifrån ett normalläge för sjukhusen. Men inom NU-sjukvården har antalet patienter som vårdas för covid-19 näst intill halverats den senaste veckan, från 48 patienter tisdagen den 27 april till 29 patienter tisdagen den 4 maj.

Siffran är den lägsta som noterats i NU-sjukvården sedan november.

– Vi ser framförallt tre anledningar till nedgången där vaccineringen mot covid-19 är nummer ett, fler personer bildar antikroppar och att en sommar är på väg där viruset generellt klarar sig sämre, säger sjukhusdirektören inom NU-sjukvården, Björn Järbur till Bohusläningen.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är trycket dock fortsatt högt.

– Siffrorna blir lätt en normalitet. Man får inte glömma att antalet inlagda just nu motsvarar nästan åtta vårdavdelningar, som ska drivas utöver sjukhusets ordinarie verksamhet, säger Mathias Malm, bemanningsansvarig på Sahlgrenska till magasinet Sahlgrenskaliv.