Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stor spridning av covid-19 i Uddevalla – smittskyddet kallar till möte med kommunen

Smittspridningen i Uddevalla ökar. Situationen är nu så allvarlig att regionens smittskydd har kallat till ett särskilt möte på fredagen. Under mötet har regionen och kommunen fört dialog om möjliga lokala åtgärder.

LÄS MER: Senaste nytt om coronaviruset

Fyra av åtta kommuner i Bohusläningens bevakningsområde rapporterar en minskning av antalet nya fall av covid-19 i den senaste veckan. Totalt minskade antalet nya fall från 7 513 till 6 642 i Västra Götalandsregionen.

Men antalet PCR-tester minskade under påsken. Samtidigt ökade antalet positiva svar, enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Statistiken är missvisande, menar Eva Lindhusen Lindhé.

– Det ser ut som att smittspridningen gått ned, men vi tror inte på det. Vi förväntar oss en uppgång nästa vecka igen, säger hon.

LÄS MER: En miljon vaccindoser i veckan från och med juni

Ökning i Fyrbodal

Procentuellt sett stod Strömstad för den största minskningen i området – från 13 nya fall, till fyra nya fall förra veckan. På Orust minskade antalet bekräftade fall från 67 till 36 och i Sotenäs från 40 till 25. I Tanum konstaterades 43 nya fall, jämfört med 47 fall veckan innan. Även i Färgelanda var antalet nya fall färre än veckan innan – 22 personer kontrasterades smittade jämfört med 24 veckan innan.

LÄS MER: Coronapandemin påverkar kvinnors menscykel

I tre kommuner gick kurvan i motsatt riktning. I Munkedal ökade antalet nya covid-fall från 36 till 45 och i Lysekil upptäcktes 40 nya fall – veckan innan dess var motsvarande siffra 34.

– Just i Fyrbodal ser vi faktiskt en uppgång. I alla andra områden gick smittspridning ned lite förra veckan, säger smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

Uddevalla är en av de kommunerna där smittspridningen är som störst. Förra veckan konstaterades 222 nya fall i kommunen vilket är en ökning med 33 fall jämfört med veckan innan.

Situationen i kommunen är nu så pass allvarlig att regionens smittskydd kallade till ett särskilt möte på fredagen.

– Vi har det varje vecka med våra värst drabbade kommuner. Den här veckan är det med Uddevalla där vi har en stor smittspridning.

Under mötet har regionen och kommunen möjlighet att föra dialog om möjliga lokala åtgärder.

– Vi har exempel på kommuner där man stängt mötesplatser där många samlas och restriktionerna inte följs, exempelvis en bowlinghall.

Björn Segelod, säkerhetschef för Uddevalla kommun, skriver i ett sms till Bohusläningen att mötet är ett ”standardmöte” och att man följer utvecklingen i kommunen. Ökad smittspridning skulle på sikt ”kunna påverka öppethållande”.

Brittiska mutationen tar över

Av de personer som bekräftats smittade i Västra Götalandsregionen beräknas cirka 86 procent smittats av den brittiska virusmutationen.

Den nya varianten är cirka 60 procent mer smittsam bland vuxna i åldrarna 20-60 år. Sett till andra länder där stammen upptäcks drabbar den även yngre personer hårdare, enligt Eva Lindhusen Lindhén.

– Fler blir allvarligt sjuka även i yngre åldrar. Även medelålders personer kan bli så pass sjuka så att man hamnar på iva och blir illa där ann.

Smittan sprids på arbetsplatser

De flesta som smittats av covid-19 smittas i hemmet och inom familjen. Men även på arbetsplatser kan smittan få snabb spridning.

– Den största ökningen har vi i åldrarna 20-60 år, där har vi de som jobbar. På arbetsplatser vet vi att det inte är bra. Man är van vid att vara nära och man tappar lätt garden. Det är en utmaning för alla, säger Eva Lindhusen Lindhé.

LÄS MER: Arbetsmiljöverket: Gravida ska inte arbeta nära patienter

Har folk börjat tumma på reglerna?

– Smittspridningen talar för det. Man ska inte tro att det är över bara för att det blir sommar. Nu hoppas vi på mycket vaccin och att folk beter sig. Det är ännu viktigare detta året eftersom att den här virusvarianten är mer smittsam.

LÄS MER: Campingarna hoppfulla inför ny säsong trots pandemi

LÄS MER: Coronapandemin påverkar kvinnors menscykel