Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Mikael Berglund

Stora översvämningar på Tjörn

Räddningstjänsten kämpar mot de översvämningar på Tjörn som letar sig in i allt fler villor på ön. – Vi har fyra styrkor som är ute och jobbar. Vi har 40 översvämningar i villor just nu, säger Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Södra Bohuslän.

Stora översvämningar har drabbat flera områden på Tjörn efter kraftiga skyfall under torsdagskvällen. Vid halv tiotiden på torsdagskvällen kom nya larm in konstant till räddningstjänsten i Södra Bohuslän. Insatsledare Jörgen Simonsson fick avbryta samtalet flera gånger.

– Det går inte att komma fram på flera vägar just nu, och vi har 40 larm om översvämmade villor, säger Jörgen Simonsson.

"Fruktansvärda skyfall"

Översvämningarna innebär flera samhällsstörningar, och räddningstjänsten jobbar febrilt med att få situationen under kontroll.

– Räddningstjänsten har fyra styrkor som jobbar parallellt med översvämningarna, säger Jörgen Simonsson.

Vad är det som händer?

– Det är fruktansvärda skyfall som kommer här i omgångar så svämmar det över överallt, säger han.

I samband med översvämningarna har en brand i ett elskåp utbrutit i en villa, men det kunde man ta hand om snabbt.

Skurar ställer till det

Väderprognoserna visar att regnet kommer fortsätta ösa ner under torsdagskvällen. Enligt meteorologen Ian Engblom på Foreca är det lokala skurar som ställer till det i Västsverige just nu. 

– De officiella stationerna har inte visat så mycket regn, men det är väldigt skurbetonat och lokalt regn,vilket gör att det kan skilja jättemycket mellan små sträckor. Så jag är inte förvånad om det är mycket mer regn som har kommit än vad de officiella stationerna visar, säger Ian Engblom. 

Regnovädret består av ett kluster av regn- och åskskurar som sträcker sig längs västkusten ungefär från Varberg och Orust.

Mer regn under morgondagen

Och enligt prognoserna kommer regnovädret fortsätta under fredagen.

– Det kommer vara ganska likartat under fredagen, en del skurar under natten, sen imorgon kommer det dra igång med skurar under morgonen och förmiddagen under stora delar av Götaland. Det finns även risk för åska, säger Ian Engblom. 

Fortsätter regnet falla i den här takten riskerar översvämningarna att bli värre.

– Det är ganska fuktigt och blött och någon längre tid med sol ser det inte ut att bli, så det hinner nog inte torka upp speciellt mycket emellan regnperioderna, säger Ian Engblom.