Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

Stora skador efter skolbrand i Partille

Det har brunnit i en del av Vallhamraskolan i Sävedalen under natten till måndagen. Räddningstjänsten var på plats med över 30 brandmän som kämpade för att begränsa spridningen till resten av byggnaden. Den delen av byggnaden där förskoleverksamheten bedrivs uppges vara förstörd och kommer hållas stängd. – Det är jätteonödigt och synd att små barn ska behöva drabbas, säger Fredrik Strömblad, pappa till en treåring vars förskoleavdelning har brandskadats.

Räddningstjänsten fick in ett automatlarm från skolan på Lärdomsvägen 2 vid tvåtiden natten till måndagen. Väl på plats visade sig vara en fullt utvecklad brand i en del av skolan. 

– Skolan består av flera skepp och det är ett av dessa som står i brand, berättade Christer Dahlberg, vid Räddningstjänsten i Göteborg vid femtiden på måndagsmorgonen. 

Är du där? Vet du mer? Kontakta GP! Ring eller skicka ett meddelande till 72010 eller mejla till [email protected].

Brandmännen jobbade inledningsvis med att begränsa spridningen genom att släcka utvändigt. På grund av den stora rökutvecklingen uppmanades de som bor i vindriktningen  att stänga fönster och ventilation.

Vid halvsjutiden meddelade Räddningstjänsten att branden var under kontroll. 

– Vi är kvar på plats med 25 brandmän för eftersläckning. Vi släcker bland annat eventuella brandhärdar som kan komma upp när vi lyfter och river. Insatsen kommer trappas ner under dagen men vi är kvar ett tag till. 

Misstänks vara anlagd

När branden är helt släckt kommer polisen att spärra av ett större område runt skolan och genomföra en teknisk undersökning. Då man misstänker att branden är anlagd har händelsen rubricerats som misstänkt mordbrand.

Omfattande skador

Representanter från skolan är på plats. Enligt Marie Gumabon, kommunikationschef på Partille kommun, är det förskolebyggnaden som har drabbats. 

– Skolan har fått omfattande skador. Därför kommer vi inte kunna ha någon förskole- och förskoleklassverksamhet idag. Vi jobbar med att hitta ersättningslokaler eftersom vi inte kommer att kunna använda den delen av skolan på ett bra tag, säger Marie Gumabom. 

"Jätteonödigt"

Fredrik Strömblad är en av föräldrarna vars barn har fått stanna hemma idag. 

– Det är jätteonödigt och synd att små barn ska behöva drabbas. Vi har tur att vi kan lösa det med att jobba hemifrån och farföräldrar som hjälper till, men små barn kan reagera starkt på förändringar. Nu ska de vistas i en helt ny miljö, det är klart att det är oroväckande. 

Han berättar att de ännu inte vet hur Partille kommun ska hitta nya platser. 

– Det är redan stora problem med förskoleplatser i stadsdelen. Jag har svårt att se hur detta ska lösas snabbt. 

Övrig verksamhet på Vallhamraskolan väntas öppna efter klockan åtta. Skolans personal kommer att finnas på plats för att lotsa elever rätt i byggnaden.