Storbrand på Volvo i Göteborg

ANNONS
|

Branden vid Volvos industrilokal i Torslanda är släckt efter flera timmars arbete vid platsen.

– Branden är släckt och vi avslutade insatsen vid 14.50, det som har brunnit har varit någon form av batteri och därefter har den spridit sig. Nu har räddningstjänsten i samspråk med Volvo kommit överens om att de tar över arbetet med efterbevakning och undanröjning vid platsen, säger Thomas Andersson, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt räddningstjänsten är det fortfarande oklart hur branden startade - men ingen person ska ha kommit till skada i samband med den våldsamma branden.

30 man från räddningstjänsten har under dagen varit på plats och bekämpat lågorna från en fullt utvecklad brand.

ANNONS

Det finns ingen brottsmisstanke.

LÄS MER:Våldsam brand på Volvo i Torslanda

"Batterier brinner"

Enligt polisen ska det ha börjat brinna i ett batteri laboratorium där forskning kring framtidens batterier till elbilar hålls.

– Det är en större brand där man håller på med bilar och batterier. Enligt räddningstjänsten är det en kraftig rök på platsen. Det är batterier som brinner och branden sprider sig till en fristående kontorsdel, sa Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst tidigare under tisdagsmorgonen.

Allmänheten i direkt anslutning Volovs fabriksanläggning i Torslanda uppmandes under förmiddagen att stänga fönster och ventilation då röken som spreds från området var giftig.

– All brandrök är giftig, så vi har gått ut och uppmanat de i närheten att stänga fönster och ventilation. Vi bekämpar branden intensivt och har inte branden under kontroll. Vi kan inte utesluta spridningsrisk i nuläget, berättade Janne Severinsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten tidigare.

Enligt GP:s reporter på plats började räddningstjäsnten vid 11-tiden att börjat såga upp taket på byggnaden för att ventliera ut brandgaser som bildats inne i industrilokalen. Vid 12-tiden bedömde räddningstjänsten att branden var under kontroll.

– Röken har avtagit märkbart, det är inte alls samma rökutveckling längre, berättade larm- och ledningsoperatören Janne Severinsson.

ANNONS

Inte första gången det brinner på Volvo

Tisdagens brand är andra på kort tid på Volvo Cars område på Hisingen.

Senast i början av februari i år hade biltillverkaren en fullt utvecklad brand i taket till sitt krocksäkerhetscentrum i Torslanda.

Orsaken den gången tros ha varit en trasig kabel. Över 40 brandmän var med och släckte branden, som gav stora ekonomiska skador.

Ingen människa kom till skada.

150 personer evakuerade

I ett offentligt uttalande skrev Volvo tidigare att det fortfarande är oklart vad som startade branden.

"Branden som bröt ut under tisdagsmorgonen i ett batteri-lab bakom PV byggnaden på Volvo Cars område i Torslanda är nu under kontroll. Inga personer har skadats i anslutning till branden, men på grund av rökutvecklingen evakuerades ca 150 personer från omkringliggande byggnader. Branden har inte haft någon påverkan på produktionen i Torslandafabriken. Det är i nuläget för tidigt att kommentera orsaken till branden eller vilka skador som uppstått på byggnaden", skriver företaget i pressmeddelandet.

ANNONS