Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Forskare Eva Joelsson-Alm höll föreläsning om överfylld urinblåsa och vårdrelaterade urinvägsinfektioner på Högskolan Väst. Bild: Maja Nilsson

Stort intresse för patientsäkerhet inom kirurgi

Hur kan man minska antalet vårdskador och öka patientsäkerheten i kirurgisk vård? Det är något som sjuksköterskor, läkare och undersköterskor tittade närmare på under två dagars konferens som hölls på Högskolan Väst i Trollhättan.

Varje år kostar vårdskadorna i Västra Götalandsregionen ca 600 miljoner kronor, det visade en journalgranskning som presenterades på specialistsjuksköterskornas medlemsdagar.

I två dagar förkovrar sig sjuksköterskor, läkare och undersköterskor från hela landet på medlemsdagarna som anordnas av NFSK, Nationella föreningen för specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård.

Det är fjärde året som föreningen ordnar medlemsdagar som är fyllda med workshops och föreläsningar bland annat av forskare, läkare, Ivo-inspektörer och specialistsjuksköterskor.

– Vi var 11 deltagare för fyra år sedan och i dag har vi 140, så det har vuxit ordentligt. Här kan vi dela de goda exemplen, berättar Maria Wiksten-Ericsson, ledamot i föreningen och specialistsjuksköterska och verksamhetschef på kirurgikliniken vid Näl.

Opererar fler äldre

Det ständigt aktuella ämnet kan vara en anledning, Patientsäkerhet, i synnerhet när den brister och vårdskador uppstår, får rubriker.

– Vi började faktiskt morgonen med en artikel från Ttela om just vårdskador och patientsäkerhet. Det här ämnet är hett.

En anledning till den dyra notan för vårdskador tror hon kan vara att vården blir allt med avancerad och komplex..

– I dag opererar vi allt äldre och sjukare patienter, det innebär större risker för komplikationer än med en yngre friskare person, säger Wiksten-Ericsson.

LÄS MER: Rekommenderade konserveringsmedel för hudbesvär

"Högre kompetens gör att vårdskadorna minskar"

Ordförande för NFSK, Therese Avallin, som arbetar på Uppsala Akademiska sjukhus, konstaterar att den personal som finns inte räcker till.

– Patientsäkerheten är så aktuell, det är därför vi valde det som ämne för medlemsdagarna. All forskning visar på att högre kompetens, så som specialistsjuksköterskekompetens, gör att vårdskadorna minskar, men med det höga trycket som är på produktion i dag så räcker inte kompetensen till. De resurser som finns i dag räcker inte till behovet hos medborgarna, säger hon.

Vad innebär patientsäkerhet?

– Att vi dels ger rätt vård och att vården inte skadar, där handlar en stor del om att rätt kompetens är på rätt ställe. Vi ska behandla och bota - inte skada - det är patientsäkerhet.

Bland annat inom NU-sjukvården har man arbetat mycket med uppgiftsväxling, just för att få rätt kompetens på rätt ställe, är det rätt väg tycker du?

– Det finns både fördelar och risker med uppgiftsväxling. Det är bra att kompetensen prioriteras att användas rätt - men det är livsviktigt för patienten att hela vårdteamet inte tappar helhetsbilden, konstaterar Avallin.

Vad hoppas ni på med de här föreläsningarna?

– Att vi tittar på säkerhetsriskerna och lär från varandras verksamheter över landet. Både hur vi kan arbeta och prioritera rätt, tillsammans med den som vi alla är där för - patienten.

LÄS MER: Medicinerades trots avrådan – vården kritiseras

Karin Adelsson, till höger, arbetar på Varbergs sjukhus och blev tipsad av sin chef att åka på medlemsdagarna. – Det är något man arbetar med hela tiden att förhindra vårdskador, så det här är jättebra, säger hon. Till vänster står Therese Avallin, ordförande för NFSK.. Bild: Maja Nilsson

Patientsäkerhet

definieras som "skydd mot vårdskada" enligt patientsäkerhetslagen.

Det innebär dels att patienten inte ska skadas i samband med hälso- och sjukvårdande åtgärder, dels inte på grund av att vården inte gett tillräckligt med åtgärder utefter patientens tillstånd.

Vården ska vara av god kvalitet, lätt tillgänglig, bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet samt tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården.

Samtliga händelser som har eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg av vårdgivaren.

Källa: Socialstyrelsen