Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömavbrott och fallna träd i ovädrets spår

Delar av Bohuslän har drabbats av elavbrott och översvämningar efter söndagens oväder, och vägar har blockerats av nedfallna träd.

Munkedal, Sotenäs och Tanum är några kommuner där flera hushåll har drabbats av elavbrott under söndagsdygnet, enligt information från Ellevio. De flesta elavbrotten uppstod omkring tretiden på morgonen och då var också de flesta drabbade. I Sotenäs till exempel var som mest 463 elkunder drabbade, men vid 10-tiden ska samtliga hushåll utom ett ha fått strömmen tillbaka. I Tanum, Munkedal och Strömstad ska som mest 261 kunder varit utan el och på norra Orust var 394 drabbade.

Också stora delar av södra Tjörn har drabbats. Med två pågående avbrott var som mest 1 231 hushåll strömlösa. Vid tiotiden ska omkring 380 hushåll fortfarande stå utan ström.

LÄS MER: Damm brast på Orust

På flera ställen har också träd fallit över vägar. Bland annat på Orust, på väg 764 mellan Högeliden och Torps kyrka samt väg 752 mellan Ilanda fors och Torebo. Även på väg 835 i Lysekil, i höjd med Skummedal, har träd fallit över vägen, liksom väg 882 i Sotenäs, mellan Sundebackarna och Sotekanalen. Trafikverket har skickat ut personal för att ta bort hindren.

– De är ute och tar bort träd som fallit ner och nya träd rapporteras in, så det är pågående, säger Antonius Knevel, vägtrafikledare på Trafikverket.

Uddevallabron är under söndagsförmiddagen öppen som vanligt. Däremot påverkar vädret tågtrafiken längs Bohusbanan och avgångar mellan Uddevalla station och Strömstad har ställts in. Buss ersätter istället, och för mer information hänvisas till Västtrafik.

Översvämningar och vattenskador

Det stormiga och blöta vädret har även resulterat i översvämningar och vattenskador. Bland annat inkom ett larm om en översvämning i en källare i Svanesund, samt en översvämning utomhus i Tanum. Enligt uppgift ska inget av larmen ha varit av allvarligare grad.

– Det som var utomhus var ett översvämmat dike, där arbetare på platsen behövde hjälp med att pumpa bort vatten, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling på Skagerack, samt en klass 1-varning för höga flöden som väntas kvarstå till efter nyår i Södra Dalsland och i Norra Bohuslän.