Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Straffet för skolanställd som våldtog fosterbarn kvarstår

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd för den man som under flera år förgrep sig på en minderårig flicka som blev fosterhemsplacerad hos mannen och hans dåvarande sambo. Det betyder att hovrättens dom, 12 års fängelse, står fast.

Hösten 2017 greps en man och en kvinna, båda anställda vid samma skola i Bohuslän, misstänkta för grova sexualbrott mot barn. En flicka som mannen först varit kontaktperson åt och som senare blev familjehemsplacerad hos paret blev under många år systematiskt och utstuderat utnyttjad av både mannen och kvinnan. Enligt åklagaren handlade det om hundratals tillfällen som började när flickan var i tioårsåldern.

– Det har naturligtvis börjat när barnet var ganska ungt, och bearbetat barnet mentalt. Invaggat barnet i falsk trygghet och få det att tro att detta är normalt. Sen har det successivt blivit värre, har åklagare Robert Beckard tidigare förklarat.

LÄS MER: Skolpersonal misstänks för hundratalet sexövergrepp mot elev som bodde med dem

Mannen och kvinnan, båda i 30-årsåldern, dömdes först av Uddevalla tingsrätt och senare av hovrätten för flera fall av grov våldtäkt mot barn, men också för grova sexuella övergrepp motbarn och grovt barnpornografibrott, det senare då flera av övergreppen mot flickan filmats. Kvinnan dömdes till tio års fängelse och mannen till tolv års fängelse.

LÄS MER: Hovrätten fastställer domen mot skolparet

I höstas överklagade mannen domen mot honom till Högsta domstolen (HD), kvinnan avstod dock från att överklaga. Utsikterna att få till en omprövning av målet bedömdes redan då som små.

– Även om chanserna är små kommer vi att överklaga detta till Högsta domstolen, sa Bo Hallberg till Bohusläningen efter hovrättens dom.

"Det görs således gällande att hovrätten i sin dom har missbedömt bevisningen i målet", skrev han i överklagan.

LÄS MER: Dömer ut skolparets chanser i Högsta domstolen

Nu har HD avgjort frågan, vilket P4 Väst var först att berätta, och har beslutat att inte ta upp målet. Efter att ha gått igenom materialet har domstolen kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd. "Hovrättens avgörande står därmed fast", skriver HD i sitt beslut.