Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilden är en arkivbild. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Stympad älg hittad vid vägkanten

När Anders Holmgren åkte ut på en vanlig runda för att hämta ved gjorde han en makaber upptäckt. Bredvid vägen låg en stympad älgkropp, med frambenen och huvudet avskurna.
– Vad är det för människor som håller på med sådana här grejer? frågar han sig.

Det var i måndags som Anders Holmgren upptäckte den stympade älgkroppen på sin mark i Skephult i Marks kommun. Det var en älgtjur, förmodligen ung. Huvudet var bortsågat, och de två frambenen avskurna. Dessutom hade älgen skador som tydde på att någon försökt få med sig fler delar hem.

– Det verkar som att de har försökt öppna den för att ta ut tarmarna, men varför de slutat eller vad som hänt, det vet man inte, säger Anders Holmgren.

Efter upptäckten ringde Anders Holmgren till eftersöksjägaren Bengt Håkansson. Han säger sig aldrig ha sett något liknande som det han fick se när han anlände till platsen.

– Det här var för jävligt. Det var inga jägare, det kunde man se. De hade försökt ta ur magen, men skurit hål på tarmarna. Försökt ta sig in genom ändtarmen med knivar, men misslyckats där också. Då har de tagit huvudet och bogarna. De är ju dumma i huvudet också, bästa bitarna är låren. Men de har de lämnat, säger han.

Händelsen polisanmäld

Bengt Håkansson ringde till polisen, som skickade en patrull till platsen. Händelsen är nu polisanmäld.

– Man blir ju både besviken och förbannad, på ren svenska, över att någon gör så. Det är jaktbrott, säger Bengt Håkansson.

Enligt Thomas Andersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås, finns det ett par möjliga brottsrubriceringar för händelsen.

– Det rör sig med stor sannolikhet om en trafikolycka med smitning från början, sedan har vi diskuterat om det möjligtvis kan vara fråga om ett jaktbrott. En påkörd älg ska tillfalla jakträttsinnehavaren eller markägaren, men här har man plockat med sig delar av älgen.

"Det är fruktansvärt"

Det finns dock inga vittnen till händelsen, vilket gör utredningsläget mycket svårt.

Den döda älgen ligger kvar på platsen och blir nu föda för andra djur.

– Den var inte tjänligt som människoföda, säger Anders Holmgren.

Hur reagerar man när man gör en sådan här upptäckt, på sin egen mark?

– Det är fruktansvärt att det händer överhuvudtaget. Vad ska man säga? Det får bara inte hända egentligen.