Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Supermåne i natt - den största på nästan 70 år

Inte sedan 1948 har månen varit så nära jorden. Dessutom är det fullmåne i natt och det kallas supermåne. Men är vädrets gudar med oss?

Redan under natten till måndag var det en ståtlig fullmåne som lyste upp novembernatten. Under natten mot tisdag är dock månen som allra närmast och som fullast.

Vill du ha tips på hur du bäst förevigar och fotograferar månen på bästa sätt så klicka in i bildspelet. 

– Supermåne handlar om att månen inte går en helt rund bana utan ibland är den längre ifrån oss och ibland närmare. När den är som närmast och full - det kallas supermåne, berättar Maria Sundin som är astrofysiker vid Göteborgs Universitet. 

Men supermånen händer inte så ofta. Senaste gången månen var så här nära var 1948. 

– Det är ju jättekul. Månen går upp runt 16:30 och då är det som bäst att se den om det är klart, säger Maria Sundin. 

Väderprognosen för kvällen ser dock dyster ut. 

– Jag bedömer det som en liten chans att se månen ikväll och inatt. Det kommer vara riktigt mulet väder med regn. Det gäller i princip hela landet, säger Erik Rindeskär på vädertjänsten Foreca. 

För de som skulle råka ha planerat in en flygresa just inatt finns möjlighet att njuta. 

– För dem finns det större hopp. De lyckliga få kommer ju få en otrolig flygresa ovanför molnen, säger forskaren Maria Sundin. 

Nästa gång månen är så nära och full är först 2034. Är det för lång väntetid tycker du? Misströsta inte för redan i december har du chansen till goda chanser att fotografera än stor måne. 

– Vi har sådan tur så den kommer redan 14/12. Då är supermånen inte exakt lika nära. Men för blotta ögat kommer det inte vara någon skillnad mot inatt, säger Maria Sundin. 

I bildspelet ovan ger Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz sina tips på hur du bäst fotograferar en supermåne. Fotona är från september 2015 när blodsmånen passerade Uddevalla. Förutom de handfasta tipsen ger Edwartz rådet att njuta av synen. 

– Även om det är mörkt så se till att stänga av blixten. Och framför allt ha en trevlig stund ute i mörkret tillsammans med naturen, månen och kameran, säger han. 

LÄS MER: