Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svårt att boka tid för vaccin

Patienten Ulf Holmgren har ringt upprepade gånger till NU-sjukvården för att boka tid för vaccinering, men utan svar. Anledningen är att belastningen på telefonlinjen varit hög, men nu har NU-sjukvården gjort så att fler kan stå i telefonkö.

Vaccinationen inom NU-sjukvården har nu kommit i gång. Men att få tid var länge ett problem för de som ville boka sig. En av de som försökte förgäves var 70-årige Ulf Holmgren i Hamburgsund.

När Bohusläningen ringer Ulf sitter han i bilen på väg till Uddevalla sjukhus från sitt hem i Hamburgsund. Under en och en halv dag har han försökt ringa NU-sjukvården för att boka en tid på vaccinationsmottagningen för vaccin mot covid-19.

– Jag har säkert ringt hundra gånger. Jag kan förstå att det är en brist på vaccin, men inte att jag inte kan boka en tid för vaccin som finns. Det är dåligt organiserat, säger han och berättar att en inspelad röst säger att hen välkomnas ringa senare eftersom det inte finns fler platser i kön.

– Jag ringer och ringer, men när klockan är fyra får jag höra om öppettiderna och telefontiden har upphört.

Situationen är frustrerande.

– Jag har fått reda på att det inte går att boka tid över nätet, det gör det inte lättare. De borde ha drop in eller liknande, och vaccinera på löpande band.

4000 brev

NU-sjukvården erbjuder vaccin till personer i riskgrupp, som följs upp på olika avdelningar på Uddevalla sjukhus och Näl på grund av en sjukdom. Cirka 4000 personer har fått brev med information och kontaktuppgifter för bokning av vaccin.

Lena Stroud, är vaccinsamordnare i NU-sjukvården, och väl medveten om problematiken.

– Vi trodde att vi dimensionerat rätt för det stora antalet som ringer, men det har vi inte gjort, säger hon.

Exakt var problemet ligger vet inte Lena Stroud när Bohusläningen först pratar med henne, då ska hon in på möte kring frågan. Några timmar senare ringer hon och berättar att antalet personer som kan stå i kö har utökats och att antal personer som svarar i telefon ökar från tio till 15.

– Det är två lösningar som vi gör nu, det känns bra.

Hon betonar att det finns vaccin till alla som fått erbjudande.

– Man kan känna sig lugn om man inte ringer till oss direkt, det finns vaccin till de som fått brev, man behöver inte få panik.

Flera erbjudanden

Att det är första arbetsdagen efter påsk har inte gjort det lättare att komma fram till NU-sjukvården.

– De som ringt kan haft frågor som tar tid, och vissa har ringt för att berätta att de redan vaccinerats, säger Lena Stroud som berättar att brevet gått ut till personer som redan kan ha blivit erbjudna vaccin.

Något som ytterligare försvårar situationen är att NU-sjukvårdens och primärvårdens system inte kommunicerar med varandra vilket gör att instanserna inte har koll på varandras patienter.

– Men har man fått brevet och redan blivit vaccinerad kan man bortse från vårt erbjudande, säger Lena Stroud.

Vaccinationen i NU-sjukvården äger rum på två vaccinationsmottagningar, den ena på NÄL och den andra på Uddevalla sjukhus.