Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Drabbar resenärer. Både i måndags och i tisdags gjorde kopparstölder att järnvägstrafiken stoppades på Bohusbanan.

Svårt att förebygga kopparstölderna

Om och om igen stannar tågtrafiken efter att ledningarna förstörts av kopparstölder. Enligt polisen är problemet svårt att förebygga.

Priserna på metaller har gått upp de senaste åren. Det har gjort att det blivit mer attraktivt att stjäla särskilt koppar, som ofta finns i kablar och ledningar. En kopparkälla av det slaget finns längs våra järnvägar. Koppartjuvar har den senaste tiden härjat längs Bohusbanan, vilket stoppat tågtrafiken under flera dagar, senast i måndags och i tisdags.

Delar av järnvägsanläggningen kan bli strömförande när kablar klipps av. Det innebär livsfara för både dem som stjäl och för andra, skriver Trafikverket. Det blir även en farlig arbetsplats för dem som ska reparera järnvägen efter stölderna.

Stölderna drabbar förstås också tågresenärerna. Både i måndags och i tisdags stoppades all tågtrafik på Bohusbanan efter två olika kopparstölder.

Göran Gustafsson, utredare vid polisen i Uddevalla, har fått flera ärenden med kopparstölder på sitt bord.

– Generellt kan man säga att det är nästintill omöjligt att förebygga de här brotten. Vi kan inte bevaka hela järnvägsnätet. Däremot kan vi ha bilar ute på patrull som stoppar bilar som ser misstänkta ut. När det handlar om ett brott som är begånget så har vi kommunikation med återvinningsföretagen. Vi ringer runt till dem när något stulits. De måste ta ID på dem som kommer och vill sälja metalldelar, och de kan också ringa oss och berätta om de tycker något verkar misstänkt, säger Göran Gustafsson.

Hur organiserat är det här?

– Det kan handla om både ligor med professionella tjuvar och det kan handla om ensamma personer.

I förra veckan blev några koppartjuvar tagna på bar gärning på en industrifastighet i Tanum. De personerna ska nu åtalas vid tingsrätten. Men de har suttit häktade sedan dess, så det är inte de som stått för den här veckans stölder.

Vad är det som gör att det är så många kopparstölder just nu?

– Det går i vågor utifrån marknadspriset på metaller. Så det är mer eller mindre attraktivt att stjäla koppar.

Trafikverket dna-märker kopparkabel på sträckor som är utsatta för stölder, för att öka möjligheten att få tillbaka stulen koppar.