Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Syskonen som vuxit upp med Springsteen

Aron ska gå på alla tre konserter, Klara kanske på två, Stina ska bara gå på en. Möt tre av syskonen Grape, från Västsveriges mesta Brucefamilj.

– Vänta, jag kan visa en pin som jag hade på mig som bebis...

Aron Grape rotar runt bland alla böcker, t-shirts och skivor som ligger utspridda på golvet, och hittar till slut en brunfläckad och något solblekt Bruce Springsteen-pin, skriver Göteborgs-Posten

– Fläckarna kommer från ett rivet äpple, har jag fått höra, säger han. Men jag har hur många som helst. Varje gång vi åkte till Axevalla marknad som barn letade jag rätt på en ny pin.

Vi är många som har en relation till Bruce Springsteen. Till klassikerna från 1984 års album Born in the U.S.A. eller raden av utsålda konserter på Ullevi. Men hur många av oss hade med ett kassettband med Brucelåtar till dagis vid tre års ålder? Och hur många har besökt hans uppväxtstad två gånger?

Hade vi tillhört syskonen Grape från Skara hade det inte varit något konstigt. Tre av fem syskon bor i Göteborg: hantverksläraren och musikern Aron, 33, journalisten och DJ:n Klara, 30, och Stina, 24, nattklubbschef på Yaki-Da. I morgon ska hela familjen till Ullevi för att se Bruce och hans E Street Band. Den enda som inte får följa med är Klaras dotter Liv, som med sina åtta månader är snäppet för liten.

Jag har hört Klara prata om sin familjs kärlek till Springsteen många gånger, och bad henne samla sina syskon för att ta det från början. Och det var nog mamma Boel som var upptäckte Bruce först.

– Det skulle pappa aldrig erkänna, men det var hon fick honom att gå på en konsert 1981, säger Klara.

Sedan dess har Bruce Springsteen alltid funnits där, lite som en morbror i familjen. Ibland mer närvarande, ibland mindre, men alltid någonstans i bakgrunden. Under uppväxten skapade sig syskonen så småningom sin egen relation till Bruce.

För Aron, som alltså gick omkring med såväl pins som kassettband med Springsteen på när han var liten, återupptäckte honom i tonåren. 

– Då lyssnade jag mycket på punk, som handlade om allt som var fel med livet och samhället, säger han. Jag gick nog i nian när jag lyssnade på låten Incident on 57th street, och det var som uppenbarelse. Bruce skrev om att vilja någonting, att ta sig framåt, istället för att bara peka på sådant som var fel.

Stina valde istället att revoltera mot Bruce.

– Jag var väl tolv-tretton och började lyssna Darin, säger hon. Sedan var det bara pop ett tag.

Även Klara hade en paus, då hon hellre lyssnade på The Tough Alliance-synthar än en 50-åring med gitarr. Men sedan kom kärleken till Bruce tillbaka, med besked.

– Jag har varit i Asbury park tre gånger, en gång med Aron, en gång med Stina, och så ytterligare en gång, säger Klara. Det är en fin liten kuststad i New Jersey där han ofta spelade. Dessutom har jag varit i Freehold, där han föddes, två gånger. Där finns det ju egentligen ingenting att se, det är lika stort som Götene ungefär.

– Men i Asbury Park kändes det som att vi kom väldigt nära Bruce, säger Aron. Vi började prata med en kvinna vars son jobbade på en bar. Bara några dagar tidigare hade han nekat Springsteen, som inte gick att känna igen i solglasögon och keps, att komma in.

– Och när vi var på The Stone Pony berättade bartendern att Bruce hade varit där för någon månad sedan och dansat omkring och bjudit alla på shots, berättar Stina.

– Det är därför man gillar honom så mycket, fyller Klara i. Han verkar vara en snäll snubbe helt enkelt.

2008 var Klara och Aron på Bruce Springsteen och E Street Bands sista spelning på legendariska Giants Stadium, som ofta kallats bandets hemmaarena och som revs två år senare. Ett halvår senare såg Klara Bruce uppträda på Barack Obamas installationsceremoni i Washington DC. Stina i sin tur var i på Barclay Center New York och såg E Street Band få sin plats i The Rock'n'roll Hall of Fame 2014.

Även om relationen med Bruce Springsteen skiftat genom åren finns det något i hans musik som håller syskonen Grape kvar.

– Det känns som att han har ett bra och rättvist sätt att se på saker. Essensen är att man gör så gott man kan, och även om det inte alltid går bra så kämpar man på och försöker igen, säger Klara.

Handlar det om en känsla av äkthet, frågar jag.

– Det begreppet är rätt urvattnat i dag, säger Aron, men Bruce Springsteen sjunger verkligen om de människor han har omkring sig och deras liv.

Inget av syskonen vill nödvändigtvis träffa The Boss. Man vet ju aldrig hur sådant blir, säger Klara.

– Om jag träffade honom skulle jag nog bara vilja sträcka fram handen och säga thank you very much, mr Springsteen, for everything.