Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Taxibolaget Kronans protest mot Västtrafik

Taxibolaget Kronan förlorade 11 av 29 avtal hos Västtrafik efter att klagomål kring de kommunala serviceresorna nått orimliga höjder. Som ett svar slutar taxibolaget köra alla 120 bilar.

Hundratals klagomål på kort tid tvingade till slut Västtrafik att säga upp flera avtal med taxibolaget Kronan. I ett pressmeddelande den 21 september meddelades det att flera områden som bolaget hade ansvar för, skulle sägas upp.

Beslutet gällde bland annat Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Taxibolaget själva menar att om de bara fått lite mer tid, hade kunnat åtgärda klagomålen.

Nu slutar Kronan att köra alla 120 taxibilar i alla 16 kommuner. Detta som en protest om Västtrafiks beslut.

Taxibolagets vd Ibrahim Hassan Alfakawi menar att alla klagomål som kommit in mot hans företag från kunder egentligen är riktade emot Västtrafik.

– Det är bara snack från Västtrafik. Vi följer reglerna och deras system. Men om de skickar en försenad körning så registreras det på oss, säger han.

Taxibolagets vd Ibrahim Hassan Alfakawi..
Taxibolagets vd Ibrahim Hassan Alfakawi..

Vad vill ni med denna protest?

– Först av allt vill vi ha våra avtal tillbaka eftersom vi inte skrivit under uppsägningen. Och att de gått vidare med andra företag kommer vi överklaga, säger Ibrahim Hassan Alfakawi som meddelar att det tillsvidare inte kommer ske några körningar.

Västtrafik: "Helt oacceptabelt"

Västtrafik ser allvarligt på taxibolagets protest.

– Det här handlar om ett företag som inte kan uppfylla de kraven vi ställer på ett trafikföretag. Att agera på det här sättet är helt oacceptabelt. Det här handlar om en känslig kundgrupp med stort behov av trygghet, säger presschefen Mette Ramquist och fortsätter;

– Det här ställen till problem för våra kunder. Just nu är vårt fulla fokus på att lösa ersättningstrafik så våra kunder kan fortsätta öka med oss. För tillfället är problemen så stora att vi tvingas prioritera de mest kritiska resorna.

Västtrafik har tagit in viss ersättningstrafik genom andra bolag. Men alla resor har inte kunnat ersättas.

– Vi har sagt upp 11 avtal med Kronan. Sedan har meningen varit att de ska köra fram till höstlovet för att det ska bli en smidig övergång. Men vi har haft ett antal bilar som vi haft förberedda att sätta in utifrån att det ska funka. Men det finns en anledning att vi sagt upp avtalet. Ett företag som vid upprepade tillfällen inte levererat kvalité, säger Västtrafiks presschef Mette Ramquist.

Företagets vd, Ibrahim Hassan Alfakawi, menar att han förvarnat om protesten redan för en vecka sedan?

– Det känner jag inte till. Men vi ska sätta oss ner och förbereda ett pressmeddelande. Jag återkommer när jag har mer information, säger hon.

Mikael Olsson, enhetschef leverans på Västtrafik, menar att de inte fått någon förvarning om protesten.

– Nej, det finns inte. De hos oss som har kommunikation med Kronan har inte fått det till sig, säger han.

Hur många berörda kunder det handlar om kan Mikael Olsson inte exakt svara på. Men varje dag genomförs cirka 8000 resor.

Hur ser ni på ert fortsatta samarbete?

– De vägrar ha dialog med oss så det är väldigt svårt och tråkigt att det har blivit så här. Vi har jobbat jättehårt med uppföljning och att de ska leverera. Men det har de inte klarat att göra, säger Mikael Olsson.

Hur ser ni på upphandlingen?

– Vi gör alltid en utvärdering efter alla upphandlingar vi gör. De finns till för att samhället ska få så bra trafik som möjligt för så låga kostnader som möjligt. Men i den här frågan är det klart att vi funderar.

Får man vad man betalar för?

– När man får in ett så här stort bolag som inte fixar det här. Då får vi fundera på om vi kunde ha gjort på något annat sätt. Klart vi måste rannsaka oss själva.

Avtalet med Kronan gäller serviceresor: färdtjänst, sjukresor och skolresor.

De uppsagda avtalen mellan Västtrafik och Kronan motsvarar drygt 60 fordon som framförallt utgår ifrån Stenungsund, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Göteborg* samt Orust och Tjörn.

Redan tidigare har Västtrafik sagt upp ett avtal med Kronan som rör 10 fordon som har kört sjukresor i Göteborg.

* Västtrafik utför enbart sjukresor i Göteborg, färdtjänstresorna utförs av Göteborg Stad.