Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telia stänger ner trasig telemast

Den havererade Teliamasten i Stenungsund gjorde att vittnen till en mc-olycka inte kom fram till SOS Alarm när de ringde in i lördags. Nu har Telia stängt av masten.

Kunde det ha gjorts tidigare?

– Det gjorde vi på lördagen när vi fick indikationer om att människor inte kunnat ringa 112, säger Christian Krohn, driftledare på Telia.

Enligt uppgifter ska dock Telia ha fått klagomål på att telefonerna inte fungerade redan på fredagen.

Felet, förklarade Telia till Göteborgs-Posten, berodde på att övergången från 4G till 2G av okänd anledning inte fungerade. Röstsamtal går nämligen inte genom 4G-nätet, utan antingen genom 2G eller 3G. Därför sker en omkoppling i masten.

Efter artikeln stängde Telia ner masten i Stenungsund, för att undvika fler missöden.

Läsare i Stenungsund har dock hört av sig till tidningen under söndagen och berättat att de felanmält uppkopplingen redan dagen innan olyckan inträffade, alltså på fredag. På lördag gav Telia beskedet att det var problem med 4G i trakten, när kunder ringde in och frågade.

Christian Krohn, driftledare på Telia, ber att få återkomma efter att ha granskat ärendet. Därefter svarar han på våra frågor.

Om en anmälan kom redan i fredags, varför gjorde Telia ingenting?

– Det vi fick in var en anmälan från kund, och då har vi inlett med en felavhjälpning och bett dem ställa om telefonerna. När det dagen efter stod klart för oss att det inte gick att ringa 112 från masten, stängde vi ner den. Det här är ett så pass ovanligt fel att det inte gick att förutse.

Borde inte masten ha stängts ner direkt?

– Vi ska fortsätta att utreda det här direkt på måndag, och se vad som inträffat, hur allt har gått till, och hur vi kan undvika sådant här framöver.

Ett annat klagomål som kommit till GP:s kännedom är att Telia inte har varskott på sin hemsida om att det inte gick att ringa från området. Christian Krohn påpekar att en besökare på hemsidan kan klicka sig fram via länken driftinformation längst ner på sajten, sedan vidare på länken Mobila nätet under rubriken Driftkartor, klicka på 4G-länken som dyker upp och sedan zooma in på den animerade Sverige-kartan.

Hade ni kunnat upplysa Stenungsundsborna på en synligare plats?

– När det gäller en trasig mast, är det på det här sättet vi brukar informera om  störningen, säger Christian Krohn.