Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

NMR och motdemonstranter i Kungälv. Bild: Anna Tärnhuvud
NMR och motdemonstranter i Kungälv. Bild: Anna Tärnhuvud

Tio misstänks för hets mot folkgrupp efter NMR-demonstration

Tio personer har delgivits misstanke om hets mot folkgrupp efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Kungälv under 1 maj.
– Det handlar om uttryck i form av attribut och liknande, säger Andrea Hammar, inspektör i Demokrati- och hatbrottsgruppen i Region Väst.

När nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrerade i Kungälv under 1 maj frihetsberövades totalt 61 personer.

Dagen efter berättade polisen att elva förundersökningar hade upprättats mot både demonstranter och motdemonstranter. Det rörde bland annat våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Just nu, en dryg månad senare, pågår sex förundersökningar.

– Det har skett en del förändringar i förundersökningarna. Vissa har lagts ner, andra har tillkommit och vissa har slutförts, säger Caroline Holmkvist som är polisiär förundersökningsledare i region Väst.

– När vi arbetar med ett sådant här omfattande bild- och filmmaterial är det ganska naturligt att det tillkommer och faller ifrån. Det gäller både misstankar och förundersökningar i sig. Film och bild kan ju visa att det vi misstänkte inte var så det gick till, men det kan också visa nya brott och styrka brott och misstankar. Inget är statiskt. Vi har fått en bra bild av materialet, fortsätter hon.

Fler misstänkta motdemonstranter

De förundersökningar som pågår just nu rubriceras som våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och brott mot lagen om maskeringsförbud.

– I nuläget har vi kunnat utvidga antalet misstänkta i den här motdemonstrationsdelen som rubriceras som våldsamt upplopp, säger Caroline Holmkvist och berättar att man är uppe i tolv misstänkta.

LÄS MER: Stor polisutredning efter NMR-demonstrationen

Detta ärende håller polisen på att slutföra.

– Vi har jobbat oss fram metodiskt med film och bildanalysering och på det viset kommit fram till de misstänkta.

Ett ärende om brott mot vapenlagen är slutfört och redovisat för åklagare.

– Det är ett enträget arbete och det kan ta lite tid, men det är bra resultat när vi har tillgång till mycket film. Det har varit en framgångsfaktor den här gången.

Tio misstänkta

Två av förundersökningarna rör hets mot folkgrupp, som ETC också skrivit om:

– I den ena utredningen är det nio misstankar, i den andra är det en misstanke. Samtliga är delgivna misstanke om hets mot folkgrupp, säger Andrea Hammar, inspektör i Demokrati- och hatbrottsgruppen i Region Väst.

– Det handlar om uttryck i form av attribut och liknande. Det är flera olika delar som samlat bedömts som hets mot folkgrupp, fortsätter hon.

I och med att det råder förundersökningssekretess kan hon inte gå närmare in på vad det handlar om.

– Utredningen pågår. Det vi håller på med nu är att gå igenom ett omfattande filmmaterial, säger Andrea Hammar

Ingen är frihetsberövad i dessa två ärenden.