En överraskande potatis på yttertrappan kan vara förberedelser till ett inbrott.
En överraskande potatis på yttertrappan kan vara förberedelser till ett inbrott. Bild: Bertil Ericson/TT

Tjuvarnas nya knep – rekar ditt hem med banan och potatis

Har du kommit hem till en oväntad potatis eller banan utanför dörren? Då finns det en risk för att inbrottstjuvar rör sig i området och spanar på ditt hus. I Partille har tjuvar börjat använda verktyg från affärernas frukt och grönt-hyllor inför inbrott i områdets bostäder.

ANNONS

Själva knepet är inte nytt. Personer som planerar ett inbrott i en bostad flyttar något på tomten eller lägger något på uppfarten, på yttertrappan eller utanför dörren.

– Antingen flyttar de grejer eller placerar ut dem för att se om man är borta under en längre tid, säger Daniel Neck, kommunpolis i Västra Hisingen.

Om ägarna till huset är bortresta upptäcker de inte föremålet och tar bort det, vilket indikerar att ingen är hemma och ger tjuvarna grönt ljus för att bryta sig in.

– Det kommer tips från folk som hittar saker utanför sin bostad, det tillvägagångssättet ser vi med jämna mellanrum, säger Daniel Neck.

ANNONS

Använder potatis i Partille

Tricket är alltså välanvänt, men i Partille verkar inbrottstjuvar ha börjat reka hus med hjälp av ätbara föremål. I en lokal Facebook-grupp varnar man nämligen boende för potatisar och bananer på överraskande platser vid huset.

"Vi hade potatisar på vår trappa i morse, även grannarna bredvid. Potatisarna var märkta med penna och någon potatis var karvad i med något slags märke." skriver en Facebook-användare.

"Potatisarna tog tydligen slut för vi och grannen hade förärats var sin liten banan i stället." skriver en annan.

En tredje skriver om de som lagt ut matvarorna:

"Hade jag sett honom hade jag sett till att han hade satt sin sista potatis."

Daniel Neck säger att just potatis och bananer är nya inbrottsverktyg.

– Nej, just det har vi inte hört. Men det har varit allt från soppåsar till att man flyttar krukor och sticker fast grejer i dörren. Det finns en uppsjö av olika metoder men syftet är detsamma: för att se om någon flyttar på sakerna.

Tipsa polisen om ovanliga föremål

Han uppmanar folk att vara uppmärksamma på om saker och ting flyttas på ens tomt eller om det dyker upp främmande föremål. Man kan även ta bort skumma potatisar eller andra grejer hos grannen om man vet att de är bortresta.

ANNONS

Om man hittar något vid sin bostad, är det något man bör anmäla till polisen?

– Det får man gärna göra, då kan man se om det är en trend i ett område, säger Daniel Neck.

Har du hittat en potatis, en banan, en soppåse eller om saker vid din bostad mystiskt har bytt plats kan du alltså tipsa polisen om det. Det gör du genom att skicka ett tipsmejl på polisens hemsida.

Oskyldiga bananer – eller medbrottslingar till inbrott?
Oskyldiga bananer – eller medbrottslingar till inbrott? Bild: Adam Ihse/TT
ANNONS