Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild. Mannen på bilden har inte med artikeln att göra. Bild: Tore Meek/TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Trålade räkor utan tillstånd – yrkesfiskare bötfälld

En yrkesfiskare i Bohuslän döms till böter på närmare 50 000 kronor. Orsaken är att han trålade räkor i och kring Kosterhavet utan tillstånd.

Att det var fråga om flera fiskeresor som betingade ett betydande belopp i näringsverksamheten, talar för ett kännbart bötesstraff, menar Uddevalla tingsrätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det hela inträffade under sommaren 2017 och faktum är att yrkesfiskaren under den föregående förvaltningsperioden (2016/2017) hade ett särskilt tillstånd för att trålfiska efter nordhavsräkor i det aktuella området.

Problemet var att tillståndet hade gått ut och även om en ny ansökan var inlämnad så var den ännu inte behandlad av Havs- och vattenmyndigheten.

Kontrollerade inte trålgränsen

Fiskaren erkände i förhör själva fisket men förnekade brott eftersom han inte agerade uppsåtligt eller oaktsamt.

Tingsrätten gör en annan bedömning och påtalar att fiskaren varken kontrollerade var trålgränsen gick, vilket framgick av det gamla tillståndet, eller följde upp huruvida den nya ansökan till myndigheten hade beviljats eller inte.

Därmed måste han ha insett risken med att fiska som han gjorde och samtidigt varit likgiltig inför denna risk.

Enligt domen har fiskaren även återfallit i likartad brottslighet men det finns inget som talar för någon påtaglig inverkan på beståndet av nordhavsräkor.