Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Trafikkaos rådde när Norge öppnade gränsen

De norska köerna vid Svinesundsbron började långt före midnatt på söndagskvällen - ”kaotiskt tillstånd vid gränsen”, skriver Halden Arbeiderblad.

Efter att ha haft stängt sedan mars 2020 öppnade Norge till slut gränsen på måndagsmorgonen. Västra Götaland betraktas nu av Norge som en ”grön” region - det vill säga att alla får korsa gränsen, och karantänkravet slopas för norrmän som varit över på svensk sida. Däremot måste man fortfarande fylla i en inreseregistrering och testa sig vid gränsen vid ankomst till Norge.

Och det var många som ville in i Sverige - det var långa köer på norska sidan av Svinesundsbron vid midnatt på måndagen.

– Vi har en kö som är 30 minuter lång. Vanligtvis vid midnatt är det en bil i minuten, sa polisen Jørgen Utne vid gränskontrollen på Svinesund till Halden Arbeiderblad vid midnatt.

Många hade inte fått med sig att de var på en motorväg, och hade parkerat bilarna mitt på vägen under natten, berättar han för den norska tidningen.

– Vi fick ett ordentligt trafikkaos. När det blev midnatt löstes kön upp. Det är fortfarande lite efterdyningar efter det som skedde. Vi hoppas få ner kön under natten, sa Jørgen Utne efter midnatt.

Vid norska tullstationen vid Svinesund var det totalt 14 poliser som jobbade under natten.