Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Anders Löwstedt

Trafikolyckor och avåkningar efter kraftiga snöfallet

Snöovädret slår hårt mot trafiken, med avåkningar och långa köer på E6. Trafikverket gick under söndagskvällen ut med en ny varning i Bohuslän, som gäller även under måndagen.

– Det ser ut som att det är våta fuktiga vägar upp till Uddevalla. Med modd och moddsträngar. Det är vinterväglag som gäller i hela vägnätet, säger Daniel Gustafsson, trafikledare på Trafik Göteborg.

– Plogning pågår på många håll, framförallt i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg, fortsätter han.

Flera avåkningar har skett i Västra Götaland under natten på grund av väglaget. Strax före sju på måndagen inträffade en olycka på E6, norr om Ödsmålsbron i norrgående riktning. Det handlar om en personbil som gått in i mitträcket. Räddningstjänst larmades till platsen och stängde av ett körfält med begränsad framkomlighet som följd. Även ambulans har varit på plats men ska ha åkt därifrån utan att ha behövt ta med sig någon.

Första på Orust

Även i Bohuslän lugnade det ner sig under natten, med bara ett fåtal händelser under de tidiga morgontimmarna. Ett larm kom vid kvart i i femtiden på måndagen, om att en bil kört av vägen vid Fasseröd.

– Han hade halkat av vägen och hade touchat i berget, säger Mattias Björk, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla.

Han berättar vidare att räddningstjänsten har varit på åtta till tio händelser från i går kväll och under natten. Dock inte bara trafikolyckor, utan man har även fått bistå sjukvården med vissa ärenden.

– Men vi har säkert haft fem, sex händelser bara på grund av vädret. Men det har gått bra, det har inte varit några personskador, säger Mattias Björk.

Vid halv sextiden inträffade en trafikolycka på Morlandavägen på Orust, ännu en avåkning.

– Det är inga skador eller nånting. Det var faktiskt den första på hela snöslängen för oss, säger Marcus Larsson, räddningschef på Orust.

Buss körde av vägen

Tidigare under kvällen och natten hade det inträffat flera olyckor i Bohuslän och Dalsland. Strax före 21 på söndagen körde en lastbil av vägen och ner för en slänt vid Saltkällemotet.

Två timmar senare var det en bil i Färgelanda som åkte av vägen på 172:an norr om Ellenö.

– Vi åkte aldrig på den. Han hade halkat av vägen och stod och väntade på bärgare. Inga personskador, säger Jonas Gustafsson, inre befäl på Närf.

Han berättar att räddningstjänsterna i Trollhättan, Vänersborg och Dalsland har haft en del att göra under söndagskvällen men att det varit lugnare under natten.

– Vi hade en buss som körde av vägen i Mellerud i natt, men ingen skadades, säger han.

I bussen fanns 18 passagerare, ett hockeylag från Göteborg. En ersättningsbuss sattes in och en polispatrull dirigerade trafiken under bärgningsarbetet.

För bärgarkåren har det varit ett intensivt dygn.

– Jag har fått tre timmar sömn i natt resten har varit arbete, berättar Lasse Ivarsson, bärgare på Assistancekåren i Uddevalla.

– Det började i går morse sen har det bara byggt på med larm. Jag har ingen räkning på hur många, men jag uppskattar att det är dubbelt mot ett normalt dygn och mer än det.

Han har bland annat fått hjälpa lastbilar, traktorer och tidningsbud som kört av vägen. Men under måndagsförmiddagen har det blivit lugnare.

Ny varning

Trafikverket gick sent på eftermiddagen ut med en varning om att väglaget var mycket besvärligt i Bohuslän. Främst varnade man för lössnö och snödrev.

Snödrev bildas av lös snö som blåser runt, förutom dåligt sikt kan det även drivbildning uppstå på vägarna. Fenomenet är vanligt förekommande i Bohuslän.

Senare under kvällen kom Trafikverket med ännu en varning, som gällde även för måndagen. Snön har ni börjat packats på vägarna. Fläckvis på vägarna handlar det alltså om packad is och lössnö. Väglaget är därmed väldigt besvärligt i Bohuslän.

E6 på söndagen, vid 11-tiden.. Bild: Läsarbild

Tidigare under söndgen hade det inträffat en rad olyckor i området. Bland annat fick en lastbil stopp i närheten av Ödsmålsbron utanför Stenungsund vid lunchtid. Lastbilen blockerade ett körfält och orsakar köbildning på E6.

– Det är lite kuperat på platsen och den hade väl inte rätt däck på, säger vakthavande befäl hos polisen Göran Carlbom vid 12.20.

Trafikverket är på väg ut till platsen för att hjälpa till i det svåra väglaget.

– Det gled lite nedåt och ställde sig lite dumt. Men vi har kontaktat Trafikverket som är på väg dit, säger han.

Under tiden hann flera lastbilar få problem att ta sig uppför den långa backen innan Ödsmålsbron. I norrgående riktning stod trafiken mer eller mindre helt still. Vid 14-tiden är problemen ännu inte åtgärdade.

Fler händelser

Vid Tanumshede i närheten av Rylandsmotet på E6 inträffade vid 12.21 en singelolycka. Räddningstjänsten larmades ut, tillsammans med ambulanser. Personerna som befann sig i bilen ska dock, enligt SOS, ha tagit sig ut ur bilen på egen hand. Ingen ska vara allvarligt skadad.

Även vid Håbymotet i Munkedals kommun fick en lastbil problem. Den lastbilen måste nu bärgas från platsen. En särskild bärgare är på plats för att få bort lastbilen, men arbetet beräknas bli klart tidigast klockan 17.

Vid 14-tiden kom också ytterligare ett larm om en trafikolycka. I höjd med Stenungsmotet, innan man kör ut på E6 har en bil kört av vägen. Räddningspersonal är på plats.

Flera trafikolyckor och incidenter rapporterades under kvällen.

Bland annat var en personbil och lastbil inblandade i en trafikolycka, där E6 fick stängas av i en riktning vid Hogstorp. En person fick föras till sjukhus.

Vid 20.30-tiden inträffade en singelolycka i Skredsvik på väg 807, när en personbil körde av vägen.