Först efter ingreppet ansökte mannen om tillstånd att genomföra omskärelse i Sverige. Men både Förvaltningsrätten och Inspektionen för vård- och omsorg sa nej.
Först efter ingreppet ansökte mannen om tillstånd att genomföra omskärelse i Sverige. Men både Förvaltningsrätten och Inspektionen för vård- och omsorg sa nej. Bild: Joakim Ståhl/SvD/TT

Treåring omskuren – trycktes ned på golv

Minst två pojkar i Västsverige ska ha blivit omskurna av en man som saknar behörighet att utföra ingreppen. I ett av fallen hölls en treårig pojke nedtryckt mot golvet av tre vuxna män, medan hans förhud brändes eller skars bort, rapporterar P4 Väst. Ingreppet fångades på film och nu åtalas mannen som utförde det.

ANNONS

Först efter ingreppet på treåringen ansökte mannen om tillstånd att genomföra omskärelse i Sverige. Men både Förvaltningsrätten och Inspektionen för vård- och omsorg sa nej, med motiveringen att mannen inte hade den kunskap som krävs. Trots det ska mannen ha gjort samma ingrepp några år senare på en fyra månader gammal pojke.

Filmen på ingreppet som gjordes på treåringen visades i domstol, efter att åklagaren Katarina Olsson tagit båda händelserna till rätten.

– Det är ju ganska obehagligt att titta på den. Den visar så tydligt hur det går till och hur pojken upplever det hela, säger åklagare Katarina Olsson, till P4 Väst.

ANNONS

Haft svårt att säga nej

Enligt den åtalade mannens advokat har ingreppen gjorts, trots att mannen saknar det tillstånd som krävs i Sverige, för att han har blivit kontaktad av folk och haft svårt att säga nej.

– Det är ett yrke i det landet som han kommer ifrån. Och han har utfört kanske åtminstone 20 000 ingrepp i det landet efter att han har fått sin legitimation, säger mannens advokat Mikael Niklasson till P4 Väst.

Mannen erkänner att det är han som utför omskärelsen på filmen, men menar att han inte är nöjd med hur det blev och hade gjort annorlunda om han hade kunnat backa bandet.

I fallet åtalas även sammanlagt fem anhöriga till de båda pojkarna. Ingen av de menar att de har begått något brott.

ANNONS