2017 avslöjades 45 fuskande studenter på GU. Tre studenter varnades.
2017 avslöjades 45 fuskande studenter på GU. Tre studenter varnades. Bild: Olof Ohlsson

Trenden med fusk på GU håller i sig

Antalet avstängda studenter på Göteborgs universitet ökade kraftigt under 2016. För 2017 ligger siffrorna kvar på samma nivå.

ANNONS
LocationGöteborg||

2016 skedde nästan en dubblering av antalet avslöjade fuskare på Göteborgs universitet (GU). Då stängdes 52 elever av och ytterligare tre fick varningar.

De höga nivåerna har hållit i sig även under 2017 med sammanlagt 45 avstängda studenter och tre varningar. Men någon analys om varför siffrorna har nått en ny nivå har inte gjorts från GU.

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Vi tycker inte att det är något konstigt med siffrorna, säger Isabelle Nugin Löf som är sekreterare i universitets disciplinnämnd som fattar beslut om åtgärder.

Plagiat vanligast

De allra flesta fallen handlar om plagiat. Något som upptäcks genom kontrollsystemet Urkund som jämför inlämnade texter mot internet, förlagsmaterial och tidigare inskickat studentmaterial.

ANNONS

LÄS MER: Anmält fusk ökar bland studenter

Om en handledare, examinator, lärare eller vakt misstänker att en student fuskar, eller om Urkund larmar, ska det anmälas till prefekten på institutionen som utreder ärendet.

Därefter avgörs om ärendet ska lämnas utan vidare åtgärd, leda till en varning eller prövas hos disciplinnämnden. I de flesta fallen når ärendena disciplinnämnden där både studenten och företrädare för institutionen får tillfälle att yttra sig.

LÄS MER: "De behandlade mig som en kriminell"

En student kan stängas av i högst sex månader, men den vanligaste åtgärden är avstängning i sex veckor. Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten. Men det är något som få väljer att göra.

Tolv studenter 2018

Hittills under 2018 har tolv studenter stängts av – varav fyra kommer från Graduate School som organiserar Handelshögskolans nio masterprogram. Men enligt studierektor Malin Dahlström rör det sig inte om något stort problem.

– På det stora hela rör det sig om få individer. Med tanke på att vi har 600 studenter per år är det ganska lite. Men vi har ett väl uppbyggt system. Allt går genom Urkund och både vi och våra lärare är noga med att följa upp och anmäla, säger hon och påpekar att det rör sig om en stor process.

ANNONS

– Det är ingenting vi tar lättvindigt på. Ibland är anmälningarna över hundra sidor med allt material. Det tar ett par arbetsdagar att skriva.

ANNONS