Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Etologen: "De har invaderat landet" Bild: Karl af Geijerstam

Tropiska fjärilar invaderar Västsverige

Miljontals tistelfjärilar har under sommaren kommit till Västsverige. Den tropiska fjärilen lägger sina larver i Nordafrika och Sydeuropa och förflyttar sig varje år i en vandringscykel mot norra Europa, men sommaren 2019 kom det extremt många till hit.

Under sommaren har ovanligt många tistelfjärilar flugit in över hela landet.

– Det har varit ett väldigt bra år för tistelfjärilarna vilket har gjort att de har invaderat landet när de rört sig norrut mot Europa och Sverige, säger Bert Gustafsson, pensionerad etolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Den subtropiska arten har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika där den lägger sina larver. Sedan börjar den långa vandringscykeln och förflyttar sig till norr om Medelhavet i en andra generation.

Vädret är avgörande

I en tredje generation når de norra Europa och Skandinavien. Vanligtvis kommer bara ett fåtal av dem till Sverige under maj månad – men i år ser det annorlunda ut. Hur många det kommer varje år beror helt på hur förutsättningarna har varit för den första generationen.

– Hur fjärilarna klarar sig beror på hur väderförhållanden ser ut i Nordafrika, om larverna utsättas för alltför många parasiter eller inte. Om förutsättningarna är goda gör det att fjärilarna kan bli extra många vissa år, säger Gustafsson.

Trivs på skärgårdsöar

Tistelfjärilen är en stark och snabb flygare som finns över hela världen förutom i Sydamerika och på Antarktis. Den har observerats så långt norrut som i Svalbard. Tistelfjärilen kan inte, till skillnad från Sveriges inhemska fjärilar, överleva vintern. Alltså har nästan alla tistelfjärilar som befinner sig i Sverige förflyttat sig hela vägen från Nordafrika, och i vissa fall Centralasien.

Den trivs vanligen bäst i öppna landskap, blomrika miljöer, vida fjäll och isolerade skärgårdsöar.