POSITIVT. Stängda tullar kan göra att gränshandeln ökar ytterligare.
POSITIVT. Stängda tullar kan göra att gränshandeln ökar ytterligare.

Tullar planeras stängas ner

Vägtullar på både E6 och E18 kommer troligen att tas ned redan 2020. Ökad trafik och gynnsamma lånevillkor är orsakerna till att vägtullarna kan tas ner tidigare än väntat.

ANNONS
|

Enligt länsborgmästare i företaget Østfold Bompengeselskap som har hand om tullarna, Ole Haabeth, är anledningen till beslutet en mycket positiv trafikutveckling och förmånliga lånevillkor.

– Hela E6 och E18 Østfold kommer att ha återbetalats till 2020. Företaget kommer att vara skuldfritt och det kommer inte att finnas något behov av att ta in mer pengar, säger han till Fredrikstad Blad.

Under hösten 2015 rapporterades det om den ökade trafiken på E 6. En ökning av trafiken innebar också ökade intäkter, men då var det inte tänkt att ta bort tullarna tidigare än 2021 eftersom man ville att E 6 skulle bidra till att finansiera ett E18 projekt. Den nya informationen kom fram efter ett styrelsemöte i bolaget under måndagen och är en god nyhet för alla de som använder E 18 och passerar tullar i Raukeröd och Kambo.

ANNONS

– Det är klart att det är positivt. Vi har sett en växande gränshandel sedan 90–talet och den svenska kronan är fortfarande jämn. Att tullarna tas bort tidigare ökar rörligheten på vägarna. Förhoppningsvis leder det också till att fler norrmän tar sig ner till Uddevalla, säger Lars Hultberg, näringslivsutvecklare på Uddevalla kommun.

– Jag tror inte att tullarna har någon avgörande betydelse, men det är klart att det bidrar till en ytterligare ökad positiv inverkan på handeln i hela Bohuslän, säger han.

ANNONS