Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besiktningar har visat att det finns ett behov av en större renovering. Bild: Karl af Geijerstam
Besiktningar har visat att det finns ett behov av en större renovering. Bild: Karl af Geijerstam

Tunnlar på södra Bohusbanan ska rustas upp

Spårtunnlarna mellan Uddevalla och Stenungsund ska få dubbelt så lång livslängd. Trafikverket har nu börjat planera för en modernisering av tunnlarna på Södra Bohusbanan.
– Det kan bli en totalavstängning, säger Jonathan Isaksson, projektledare på Trafikverket.

Tunnlarna har varit i bruk i över hundra år och nu ska livslängden fördubblas. Vid ingångarna och även inuti tunnlarna finns så kallade betongportaler som stärker och stabiliserar tunneln mot all vikt som vilar på dess axlar. Efter besiktningar har man märkt av ett behov av en större renovering men vad arbetet kommer att kosta är ännu oklart.

– Det har börjat ritas och göras beskrivningar på vad som ska utföras, när det är klart kommer vi att lägga ut detta på marknaden så får entreprenörerna räkna och lägga ett pris.

Produktionen är planerad att inledas sommaren 2022 och renoveringen kan innebära att trafiken på spåret stängs av. Beroende på när på dagen arbetet kommer att utföras avgör om tågtrafiken kommer att fortsätta eller om den ersätts med bussar.

– Antingen blir det en totalavstängning av spåret eller så kommer arbetet utföras på nätterna. När vi fått en bättre bild av vad som behöver göras så ska vi se över en produktionstidsplan, säger Jonathan Isaksson.

Upprustningen är underhållsåtgärd för att tunnlarna ska vara säkra och restiden kommer efter renoveringen förbli den samma.