Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg/TT, Kent Eng
Bild: Hasse Holmberg/TT, Kent Eng

Tvingades vänta fem timmar på hjärnröntgen – fick hjärnskada

Skiktröntgen av hjärnan dröjde när en patient kom in akut efter att ha svimmat av i hemmet. Fördröjningen som ledde till att patienten fick svåra språk- och gångsvårigheter berodde på att läkaren inte kunde strokerutinerna, konstaterar NU-sjukvården.

Patienten kom till akutmottagningen på Näl med ambulans efter att ha svimmat hemma. Enligt journalen beskrevs hen som trött och hade svårt att både medverka och prata. En skiktröntgen av hjärnan beställdes, men inte akut. I stället dröjde det fem timmar innan patienten röntgades och en stroke konstaterades, enligt anmälan till Ivo.

Den försenade skiktröntgen och påbörjade behandlingen ledde till allvarliga konsekvenser för patienten som tidigare var fullt frisk och arbetade som hemspråkslärare. Patienten har tappat svenska språket helt och också stora delar av sitt ursprungsspråk. Enligt Ivo-anmälan kan patienten gå några steg med rullator.

Brister i läkares introduktion

NU-sjukvården har utrett händelsen och redovisar för Ivo, inspektionen för vård och omsorg, att de brustit i introduktion för läkaren. Läkaren som bara arbetade tillfälligt i verksamheten kände inte till strokerutinen. Det gjordes inte heller någon omvärdering av patientens symptom och någon specialistläkare konsulterades inte fast patientens diagnos inte var utredd. De använde inte heller tolk när de kommunicerade med patienten.

För att förhindra att det händer igen har NU-sjukvården bland annat uppdaterat strokerutinerna, infört kontinuerlig utbildning till nya läkare samt ska bemanningsläkare få information via deras bolag, med krav på återkoppling.

Ivo avslutar ärendet utan att vidta några ytterligare åtgärder i nuläget.

LÄS MER: Fick vänta 12 dagar på operation