Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den kraftiga blåsten fortsätter under måndagen. Bild: Cia Karlsson
Den kraftiga blåsten fortsätter under måndagen. Bild: Cia Karlsson

Uddevallabron öppnades för tung trafik – och stängdes igen

De fortsatt kraftiga vindarna påverkar bland annat färje- och tågtrafik. Uddevallabron har varit stängd och öppen i omgångar för tung trafik.

De båda senaste helgernas stormväder har gjort att vattendragen i sydvästra Sverige är fyllda till brädden. SMHI utfärdade inför måndagen både vind- och översvämningsvarningar i stora områden.

I Halland och delar av Västra Götalands län lyser SMHI:s varningskarta orange, färgen som betecknar klass 2-varningar för mycket höga vattenflöden. Och under dagen blev hela centrala Uddevalla översvämmat när vatten trängde upp i Bäveån.

Och i de områdena, såväl som i de flesta andra delar av södra Sverige och på västkusten, varnar meteorologerna för mycket hårda vindbyar.

– Det är en liknande situation som vi hade i går (söndag) egentligen med vindarna. Det är sydvästlig vind som väntas, och vindstyrkor på dryga 21 meter per sekund, säger Jon Jörpeland, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Strandpromenaden i Ljungskile på måndagsförmiddagen. Foto: Karl af Geijerstam

Under söndagen stängdes Uddevallabron av för tung trafik och för övrig trafik gällde reducerad hastighet. Så var situationen även tidigt på måndagsmorgonen, men strax efter sex meddelade Trafikverket att bron åter öppnats och att det råder full framkomlighet i båda riktningar.

Men vid 14-tiden meddelade Trafikverket på nytt att bron stängs för tung trafik på grund av hårda vindar.

Också tågtrafiken är påverkad av blåsten, och på Bohusbanan ersätts tågen med bussar mellan Uddevalla och Strömstad. Detta fram till klockan 18 på måndagskvällen enligt Västtrafik.

Färjetrafiken påverkas också av stormen. Color Line har ställt in färjetrafiken mellan Sandefjord och Strömstad på måndagsförmiddagen. Även Fjordline ställer in avgångarna klockan 11 och klockan 17:50 på måndagen på grund av de hårda vindarna.

Temperaturerna i området väntas ligga runt fem grader. Resten av Sveriges södra halva kan också förvänta sig en blåsig dag, med vindbyar på 15 till 20 meter per sekund.

Under söndagen var det stormen Dennis som ställde till med oreda i norra Europa – bland annat i Danmark, där en fyraårig flicka skadades av ett nerblåst träd.

Måndagens vindar orsakas av ett nytt lågtryck och räknas inte som samma oväder.