Kristina Jonäng (C)  kandiderar till Europaparlamentet
Kristina Jonäng (C) kandiderar till Europaparlamentet Bild: Bodil Bergqvist

Uddevallapolitiker kandiderar till EU

Regionråd Kristina Jonäng (C) är en av Centerpartiets toppkandidater till EU-valet.
– Jag tycker att Västsverige behöver en representant Bryssel.

ANNONS
|

I maj är det val till Europaparlamentet och Centerpartiet har nu presenterat sina toppkandidater. Förstanamnet är som väntat Fredrik Federley som varit i Europaparlamentet sedan 2014. Men på en femteplats finns Bohuslän och Uddevalla representerat.

Kristina Jonäng är i dag regionråd, ledamot i regionstyrelsens ägandeutskott samt ordförande i regionutvecklingsnämnden. Och medverkar i arbetet med att fördela pengar ur EU:s socialfond och regionalfond.

Varför kandiderar du?

– Jag har alltid varit intresserad av europafrågor och jag tycker att Västsverige behöver en representant Bryssel. Jag tror jag kan vara en bra länk mellan regionen och EU, säger Kristina Jonäng.

"Krävs att det går väldigt bra"

Men det innebär också att du lämnar din post som regionråd?

ANNONS

– Nu har jag ju en femteplats, så för att komma in så krävs det att det går väldigt bra för oss. Men ja, det kan hända och då innebär det att jag lämnar regionen.

LÄS MER:EU på agendan när Agnebergselever spelar in film

Vad vill du göra först i Bryssel?

– Västsverige ska hämta hem sin del av EU:s budget. Främst handlar det om forskning och jordbruk som har stor budget, där vill jag ta vara på Västsveriges intressen.

– Men även miljöfrågor är högt på listan, EU har satt tuffa krav för att minska utsläpp och hejda klimatförändringar, det vill jag se till så att det fullföljs. Och att man satsar på forskning för nya grönare industrier och företag.

LÄS MER:Ung politisk veteran gjorde en tidig debut

ANNONS