Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Uddevallas nattambulans blir kvar

Nattambulansen i Uddevalla fredas. Dessutom kommer även en dygnsambulans på sommaren att få finnas kvar. Det presenterade Nu-sjukvårdens styrelse på en presskonferens.

Nu-sjukvårdens styrelse sammanträdde under torsdagen för beslut om bland annat hur ambulansverksamheten ska kunna sänka sina kostnader. Men det förslag som i sin helhet gick ut på att dra in en nattambulans i Uddevalla, en single responder (ambulans utan patientbår) i Munkedal och en dygnsambulans under sommaren gick inte igenom.

– Det var en enig styrelse som tog beslut om att ambulanserna kommer att vara kvar, men single respondern tas bort, säger Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvårdens styrelse.

Sedan tidigare är det känt att Nu-sjukvården behöver sänka kostnaderna med 220 miljoner kronor vilket innebär flera åtgärder inom sjukvårdsverksamheten. Sparbetingen har landat ute i alla sjukhusens verksamhetsområden. Ambulansen hade då krav på att banta kostnaderna med 19 miljoner kronor.

Hur ska verksamheten kunna spara de pengarna nu?

– Det går tillbaka till beredning kan man säga, men i dag så är det inte aktuellt att spara så att det påverkar tillgängligheten, säger Heie.

Hur kommer det sig att man ändrar sig i den här frågan?

– Det har varit en otrolig opinion, både politiskt, kommunalt och från medborgarna. Det väcker en oro när man börjar dra i ambulansverksamheten, säger Carina Åström (S), vice ordförande i styrelsen.

LÄS MER: Ingen kommun klarar ambulansens utryckningstider

Innan Nu-sjukvårdens möte lämnades också en namninsamling mot ambulansens sparförslag över, med totalt 3300 namn.

Utredning om flytt av avdelning 16

Nu-sjukvårdens styrelse har också fattat beslut rörande den akuta personalbristen på hematologiavdelningen på Uddevalla sjukhus.

Förslaget om att stänga avdelningen gick igenom, men med ett tilläggsyrkande. Nu ska tjänstemännen utreda en eventuell flytt av avdelningen till Näl. Utredningen ska presenteras den 30 juni

Att stänga avdelningen med kort varsel är en nödvändighet, menar sjukhusdirektör Björn Järbur.

– Med den personalbrist som det är, så är det inte patientsäkert helt enkelt.

LÄS MER: Vårdavdelning föreslås stänga – svårast sjuka får åka till Göteborg

Är det lättare att hitta personal till Näl, än att ni hade försökt behålla den personal som valt att säga upp sig?

– Det är lättare att locka till sig personal till en ny avdelning, att de är med från start och bygger upp något nytt, menar Carina Åström (S), vice ordförande i styrelsen.

Enligt styrelsen kommer det inte innebära några ökade kostnader när man på kort varsel stänger avdelningen och de svårast sjuka får åka till Sahlgrenska.

– Det kan väl vara någon tusenlapp hit eller dit, men nej det kommer inte bli dyrare, konstaterar Heie.