Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ett fall i Häggvall vill polisen varna för de livsfarliga konsekvenser den nya sottrenden kan få. Bild: Bengt Christian/Filip Landqvist
Efter ett fall i Häggvall vill polisen varna för de livsfarliga konsekvenser den nya sottrenden kan få. Bild: Bengt Christian/Filip Landqvist

Ung man förd till sjukhus efter ha andats in avgaser

En ung man fick föras till sjukhus efter att ha andats in farliga avgaser. En annan man stod medtagen med sotigt ansikte i närheten. Enligt ungdomarna är det en trend som handlar om att just sota ner sig. Nu varnar polisen för de livsfarliga konsekvenserna.

När polisen larmades till fritidsgården i Häggvall på Tjörn på fredagskvällen var de inte beredda på vad de skulle mötas av.

Personalen på fritidsgården hade ringt dem och patrullen uppfattade det som att någon blivit för full, men när de kom fram var ambulansen redan där och en ung man fördes till sjukhus.

Han var svart i ansiktet av sot, och situationen var så allvarlig att ambulanspersonalen inte kunde stanna och förklara den för polisen, för de måste åka till sjukhuset direkt.

Mannen var svart i ansiktet av sot och hade medvetet andats in avgaser.

”Vi står där lite förbluffade och tittar på varandra och jag tror vi bägge tänker ’Andats in avgaser medvetet, varför då?!?!’”, har polisen skrivit i ett inlägg på Facebook, där de nu varnar för den nya trend som påstås pågå bland unga.

Viktigt att informera och upplysa

Inlägget har fått stor spridning och polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust hoppas nu att både ungdomar och deras föräldrar ska förstå allvaret.

– Vi vill upplysa vårdnadshavare. Det här är en livsfarlig lek, säger Kent Halldin, gruppchef för områdespolisen i Södra Fyrbodal.

Enligt polisen är trenden större i andra delar av Sverige, och enligt Kent Halldin är det första gången de stöter på den i södra Fyrbodal.

– Jag tror inte syftet är att få i sig avgaser, utan att bli sotig i ansiktet. Och man ska bli så sotig som möjligt. Jag har ingen aning om varför de gör detta.

Både livsfarligt och brottsligt

Fenomenet kallas sotning, och innebär att man håller sitt ansikte bakom ett avgasrör samtidigt som någon gasar så att man får avgaserna i ansiktet. Men när man sotar ner sig riskerar man också att andas in livsfarliga gaser, som kolmonoxid.

Det ämne i kroppen som transporterar syre binder sig lättare till kolmonoxid, vilket gör att man lätt kan få syrebrist om man andas in det. Syrebrist kan leda till mycket allvarliga skador.

Förutom att det kan leda till livsfara kan det också vara brottsligt, upplyser polisen i sitt inlägg. I Värmland utreds ju nu ett fall av så kallad sotning som misshandel. Händelsen i Häggvall har däremot inte resulterat i någon anmälan.

Kan utredas som misshandel

– Framför allt handlar det om liv och hälsa, men sedan kan det i svallvågorna av det här även komma in anmälningar och man kan driva en förundersökning om det finns de förutsättningarna. Om någon blir tvingad till det här kan det vara misshandel, säger Kent Halldin.

Den unge mannen som fick föras till sjukhus från Häggvall i fredags ska under omständigheterna må bra. Enligt polisen har läkare dock sagt att han hade tur och att det kunde slutat mycket värre.

– Ja, han har haft en väldig tur. Det här är helt livsfarligt, säger Kent Halldin.