TAR LÄTT FEL. Ätliga svampar kan blandas ihop med riktigt giftiga arter. Vit flugsvamp är en svamp som ibland kan misstas för champinjon.
TAR LÄTT FEL. Ätliga svampar kan blandas ihop med riktigt giftiga arter. Vit flugsvamp är en svamp som ibland kan misstas för champinjon.

Ungdomar svampförgiftade - fick hallucinationer

Svampskogen svämmar över. Av både ätlig och oätlig svamp. Och en del riktigt giftig. Så det gäller att ha koll på vad man lägger i korgen och lagar till på spisen. I Dalsland fick tre ungdomar i förra veckan åka ambulans efter att ha förgiftats av svamp.

ANNONS
|

Det ser ut att bli ett hyfsat bra svampår. Redan i juli månad pratades om riklig tillgång på kantarell och sociala medier översvämmades av bilder på folk och deras skördar.

Men med glädjen av att fylla svampkorgen följer också vissa faror.

– Det finns risk att man tar fel och det kan bli fatala följder. Man måste vara 100 procent säker på att den svamp man plockar går att äta, säger Mikael Jeppson, svampexpert från Trollhättan.

Faktum är att bara ett fåtal sorter är giftiga, men ett par är riktigt farliga och dödligt giftiga, som vit flugsvamp och toppig giftspindling. Desto fler sorter är oätliga.

ANNONS

Till giftinformationscentralen har än så länge inte kommit in fler akuta samtal än vanligt.

– Nej, det har vi inte haft. De flesta frågorna handlar om hur farligt det är när man ätit en okänd svamp och vad man kan göra för att lindra besvären, säger Emma Pettersson på Giftinformationscentralen.

Oftast är det vuxna som misstänker att de tagit fel, mindre vanligt är det barn som drabbats.

– Och har barnet bara tagit en tugga oavsett svamp, så är det inte farligt.

Natten till onsdag förra veckan hamnade dock tre ungdomar på sjukhus efter att ha ätit svampar som gjorde att de hallucinerade.

De hade gett sig ut för att plocka svamp i Dals Ed och sedan ätit den. De blev väldigt påverkade och SOS Alarm larmades.

Polis och ambulans kom till platsen vid ettiden på natten och då var ungdomarna talbara. De fördes till sjukhus för vidare vård.

– Förmodligen har det rört sig om toppslätskivling som de stoppat i sig. Det är den enda växande art i Sverige, som ger hallucinogena symptom, säger Emma Pettersson.

En ny grupp som drabbats när de plockat giftig svamp är nyanlända till Sverige, som ger sig ut i skogarna i närheten av boenden och tror att de plockar matsvamp.

ANNONS

– Då rör det sig ofta om att man plockar en svamp som liknar en sort som är ätlig i hemlandet.

För att råda bot på det och undvika misstag har Gifitinformationscentralen nu information på 29 olika språk på sin hemsida, där man berättar om hur de giftiga svamparna ser ut och vad man bör tänka på när man är ute och plockar.

För Mikael Jeppson är det självklart hur man ska gå tillväga för att hitta rät

Om du misstänker att du ätit giftig svamp

Det finns en handfull riktig giftiga svampar i de svenska skogarna. De vanligaste egenskaperna man brukar utgå ifrån är att undvika att plocka brun svamp med bruna skivor och vit svamp med vita skivor. Symptomen kan variera, men de vanligaste är kräkningar, illamående, magont och diarré.

Några tips hur du agerar om du ätit giftig svamp:

  • Ha medicinskt kol hemma, finfördelat kolpulver.
  • Ring Giftinformationscentralen för råd om vad som behöver göras.
  • Spara svampen för eventuell identifiering.
  • Tänk på:

  • att aldrig plocka svamp som du inte är helt säker på.
  • att inte provsmaka rå svamp så att ditt barn ser det.
  • att svampkunnig vuxen bör rensa svampen.
  • att inte lita på allt som står i gamla svampböcker. Skaffa en modern svampbok!
  • ANNONS