Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Unikt bronsåldersfynd i Västra Götaland

Halsringar, fotringar, kedjor och andra föremål från yngre bronsåldern har hittats vid en arkeologisk undersökning söder om Alingsås. Fyndet, som betecknas som mycket stort och ovanligt, gjordes ursprungligen av en privatperson i början av april.

Yngre bronsåldern är i Norden arkeologernas namn på tiden mellan 1 100 och 500 före Kristus.

Mannen som gjorde fyndet var ute i terrängen för att arbeta med en orienteringskarta. Han såg föremål ligga vid några stenblock, där djur haft sitt bo. Enligt arkeologerna kan djur ha bott där i hundratals år.

Föremålen var i så gott skick att arkeologerna först misstänkte att de kunde vara sentida kopior. Men när föremålen undersökts, visade de sig vara mycket väl bevarade saker från bronsåldern.

– Det har kommit en stor mängd bronsföremål från den här platsen, säger Pernilla Morner, antikvarie på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Många av föremålen kopplas till kvinnor med hög status.

– De har använts för att kommunicera de här kvinnornas sociala position, säger Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet.

Fyndet har, på uppdrag av länsstyrelsen, undersökts av förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs universitet.