Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Uppmaningen att spara vatten hävs i flera kommuner

Den senaste tidens regnskurar och lägre temperaturer gör att de boende i Uddevalla, Sotenäs och Färgelanda inte längre uppmanas till att spara på vatten – men i Munkedal ligger bevattningsförbudet kvar.

I mitten av juni uppmanade Västvatten om att spara på vattnet i Uddevalla, Sotenäs och Färgelanda. Peter Johansson som är vd på företaget berättar att en torr och varm vår resulterade i låga vattennivåer.

– Efter en vår med ganska lite nederbörd kom värmeböljan, då ökade avdunstningen av vattnet samtidigt som vi började använda mer vatten. Då såg vi hur nivåerna sjönk i alla våra kommuner, säger Peter Johansson.

Efter väderomslaget och när regnet började komma så ökade vattennivåerna i de sjöar som försörjer flera kommuner i Bohuslän. Västvatten kunde därför häva uppmaningen den 8 juli.

”En stor eloge”

När det gäller Munkedal är det annorlunda. Bevattningsförbudet som infördes 29 juni kvarstår, då kommunen försörjs av grundvattnet.

– Det tar ganska lång tid, speciellt på sommaren. Vattnet som hamnar vid sidan om sjöarna tas upp av växter så grundvattnet fylls inte på lika snabbt. Därför ligger vi tyvärr kvar med bevattningsförbudet i Munkedal en tid till.

Läget i Uddevalla, Sotenäs och Färgelanda är nu tillbaka till normalt. Trots att bevattningsförbudet i Munkedal står kvar så är det tydligt att förbrukningen har minskat. Något Peter Peter Johansson vill uppmärksamma.

– Vi fattar de här beskeden i tidigt skede för att förvarna, få ner förbrukningen och undvika kritiska situationer. Efter vi införde förbudet i Munkedal såg vi väldigt tydligt att förbrukningen minskade ganska omgående, så en stor eloge till alla som har hjälpt till att spara vatten.